Pierwiastek wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 273
- Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1 raz
Pierwiastek wielomianu
Mam wielomian \(\displaystyle{ -2x ^{3}+9x ^{2}-12x+4}\). Jak wyznaczyć pierwiastki wielomianu innym sposobem niż rozbijanie i grupowanie wyrazów?
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Pierwiastek wielomianu
Drugą metodą jest szukanie pierwiastków wymiernych postaci \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) , gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego, natomiast \(\displaystyle{ q}\) jest dzielnikiem współczynnika przy najwyższej potędze.
W tym wypadku \(\displaystyle{ p}\) może przyjmować wartości: \(\displaystyle{ -1, 1, -2, 2, -4, 4}\) .
Natomiast \(\displaystyle{ q}\) może przyjmować takie wartości: \(\displaystyle{ -1, 1, -2, 2}\) .
Jest sporo kombinacji. Teoretycznie trzeba sprawdzić wszystkie. W tym wypadku tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 2}\) zerują wielomian.
Dla uzupełnienia pierwszej metody, tam również teoretycznie powinno się sprawdzić wszystkie dzielniki całkowite, czyli: \(\displaystyle{ -1, 1, -2, 2, -4, 4}\). Benny01, podał zapewne tylko dwójkę, bo wiedział, że ona spełnia.
W tym wypadku \(\displaystyle{ p}\) może przyjmować wartości: \(\displaystyle{ -1, 1, -2, 2, -4, 4}\) .
Natomiast \(\displaystyle{ q}\) może przyjmować takie wartości: \(\displaystyle{ -1, 1, -2, 2}\) .
Jest sporo kombinacji. Teoretycznie trzeba sprawdzić wszystkie. W tym wypadku tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 2}\) zerują wielomian.
Dla uzupełnienia pierwszej metody, tam również teoretycznie powinno się sprawdzić wszystkie dzielniki całkowite, czyli: \(\displaystyle{ -1, 1, -2, 2, -4, 4}\). Benny01, podał zapewne tylko dwójkę, bo wiedział, że ona spełnia.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2018, o 01:37 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Bierut
- Użytkownik
- Posty: 686
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 84 razy
Pierwiastek wielomianu
Grupowanie wyrazów lub wzory skróconego mnożenia. Są jeszcze wzory Viète’a, ale stosowanie ich dla wielomianów większego stopnia niż drugiego raczej nie ma sensu.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Pierwiastek wielomianu
W praktyce metodę grupowania wyrazów warto stosować tylko w przypadku dość "łatwych" wielomianów, które mają symetryczne współczynniki. Wielomiany, takie jak chociażby ten podany przez Ciebie w pierwszym poście nie dają się zbyt szybko pogrupować.Jmoriarty pisze:A jeśli wyraz wolny jest większą liczbą i ma za dużo dzielników żeby sprawdzać? Wtedy zostaje tylko grupowanie wyrazów?
W takich przykładach szukamy pierwiastków całkowitych, a jeśli nie ma takich, to szukamy wymiernych.