Wielomian .... zad

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Justyna1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 wrz 2007, o 09:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ciechanowiec
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

Wielomian .... zad

Post autor: Justyna1990 »

Dla jakich wartości parametrów a,b liczba x[0] jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w?

a) \(\displaystyle{ w(x) = 6x^4 + 8x^3 - 8x^2 + ax + b}\) , \(\displaystyle{ x[0] = -1}\)


b) \(\displaystyle{ w(x) = x^4 - 3x^3 + ax^2 +bx +4}\) ,\(\displaystyle{ x[0] = 2}\)


Jak to rozwiązać ?
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2007, o 11:08 przez Justyna1990, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wielomian .... zad

Post autor: wb »

Podziel pisemnie dany wielomian przez np. dla a) (x+1)� czyli przez x�+2x+1 i otrzymaną resztę przyrównaj do zera (tzn. współczynniki przy x i stały przyrównaj do zera).
ODPOWIEDZ