Wielomian
W(x)=\(\displaystyle{ \frac{(m-4)x^3-(m+6)x^2-(m-1)x+m+3}}\)
jest podzielny przez dwumian x+1 Dla jakich wartości parametru m wielomian W ma dwa pierwiastki, ktorych suma odwrotności jest większa od 0,25
Wielomian parametru m
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11367
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 28 wrz 2007, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 3 razy
Wielomian parametru m
Czyli mam coś takiego
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)((m-4)x^2-2m-2x+m+3))}}\)
Potem...
\(\displaystyle{ (m-4)x^2-2m-2x+m+3))}}\)
delta z m = -13 >0
\(\displaystyle{ \frac{1}{x1}+\frac{1}{x2}>0,25}\)
Dobrze myśle ..??
\(\displaystyle{ \frac{(x+1)((m-4)x^2-2m-2x+m+3))}}\)
Potem...
\(\displaystyle{ (m-4)x^2-2m-2x+m+3))}}\)
delta z m = -13 >0
\(\displaystyle{ \frac{1}{x1}+\frac{1}{x2}>0,25}\)
Dobrze myśle ..??