Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez:
a) \(\displaystyle{ (x-3(x+2)}\) jeżeli reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ w}\) przez \(\displaystyle{ x-3}\) wynosi \(\displaystyle{ 7}\), a przez \(\displaystyle{ x+2}\) wynosi \(\displaystyle{ -3}\)
Temat poprawiłam. Polecam lekturę Regulaminu. Kasia
Wyznacz resztę z dzielenia.
Wyznacz resztę z dzielenia.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2007, o 09:07 przez hihopek, łącznie zmieniany 1 raz.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wyznacz resztę z dzielenia.
Co wiemy o W?
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)\cdot Q(x)+7 \ W(3)=7 \\
W(x)=(x+2)\cdot P(x)-3 \ W(-2)=-3}\)
Gdzie \(\displaystyle{ Q(x), P(x)}\) to wielomiany.
W(x) możemy zapisać też jako:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x+2)R(x)+ax+b}\)
Gdzie \(\displaystyle{ R(x)}\) jest również pewnym wielomianem.
\(\displaystyle{ ax+b}\) jest szuakną przez nas resztą. Zatem dostajemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
3a+b=7 \\
-2a+b=-3
\end{cases} \\
a=2, \ b=1}\)
A więc reszta wielomianu W(x) z dzielenia przez (x-3)(x+2) wynosi 2x+1.
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)\cdot Q(x)+7 \ W(3)=7 \\
W(x)=(x+2)\cdot P(x)-3 \ W(-2)=-3}\)
Gdzie \(\displaystyle{ Q(x), P(x)}\) to wielomiany.
W(x) możemy zapisać też jako:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x+2)R(x)+ax+b}\)
Gdzie \(\displaystyle{ R(x)}\) jest również pewnym wielomianem.
\(\displaystyle{ ax+b}\) jest szuakną przez nas resztą. Zatem dostajemy układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
3a+b=7 \\
-2a+b=-3
\end{cases} \\
a=2, \ b=1}\)
A więc reszta wielomianu W(x) z dzielenia przez (x-3)(x+2) wynosi 2x+1.