Obliczenie współczynnika

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wojtek5739g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lut 2018, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Obliczenie współczynnika

Post autor: wojtek5739g »

Jak rozwiązać to zadanie?

1. Ile wynosi współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{99}}\) wielomianu \(\displaystyle{ (x-1)(x-2)(x-3)...(x-99)(x-100)}\) ?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2018, o 14:53 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4071
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Obliczenie współczynnika

Post autor: Janusz Tracz »

Można z wzorów Viète’a zauważyć że suma pierwiastków to \(\displaystyle{ 1+2+3+...+99+100}\) która jest równa \(\displaystyle{ - \frac{a_{99}}{a_{100}}}\) oczywiście \(\displaystyle{ a_{100}=1}\) bo przy \(\displaystyle{ x}\) stoją same jedynki wobec czego stojące przy \(\displaystyle{ x^{99}}\) równa się \(\displaystyle{ a_{99}=-(1+2+3+...+99+100)}\)
wojtek5739g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lut 2018, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Obliczenie współczynnika

Post autor: wojtek5739g »

A w jaki sposób obliczyć szybko taką sumę?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4071
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Obliczenie współczynnika

Post autor: Janusz Tracz »

Z wzoru na sumę ciągu arytmetycznego. \(\displaystyle{ 1+2+3+...+100= \frac{1+100}{2} \cdot 100=5050}\)
ODPOWIEDZ