Witam.
Mam równanie \(\displaystyle{ x^3+x^2-3=0}\) . Moim zadanie jest napisanie kodu w C++ iteracji prostej dla tego wielomianu. Bawię się już trochę i zastanawiam się czy da się tą metodą to rozwiązać, ponieważ nie potrafię dobrać funkcji \(\displaystyle{ \phi (x):\ \phi (x)=x}\) .
Edit
Udało mi się dobrać funkcję \(\displaystyle{ x- \frac{1}{5} (x^3+x^2-3)}\)
Równanie nieliniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Re: Równanie nieliniowe
Przecież taka funkcja jest dana zawsze "na tacy".
Przekształcasz równanie:
\(\displaystyle{ x^3+x^2-3=0}\)
do
\(\displaystyle{ x^3 + x^2 +x - 3 = x}\)
i mamy \(\displaystyle{ \phi(x) = x^3 + x^2 +x - 3}\) i równanie \(\displaystyle{ \phi(x)=x}\).
Przekształcasz równanie:
\(\displaystyle{ x^3+x^2-3=0}\)
do
\(\displaystyle{ x^3 + x^2 +x - 3 = x}\)
i mamy \(\displaystyle{ \phi(x) = x^3 + x^2 +x - 3}\) i równanie \(\displaystyle{ \phi(x)=x}\).