Sprawdź, że x

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Enjooy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 6 razy

Sprawdź, że x

Post autor: Enjooy »

Sprawdź, że x1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) i znajdź pozostałe pierwiastki tego wielomianu.
a) W(x)=1/3x�+3x�+9x+9, x1= -3
b) W(x)=-3x�+27x�-6x-144, x1= 8
c) W(x)=x�-9x�+10x+28, x1= 7
d) W(x)=x�-1/2x�-8x+4, x1= -1/2

1/3 - jedna trzecia
1/2 - jedna druga

Błagam o pomoc.
Rafal88K
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 311
Rejestracja: 15 mar 2007, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 54 razy

Sprawdź, że x

Post autor: Rafal88K »

Żeby sprawdzić czy x1 jest pierwiastkiem wielomianu to podstaw tak W(x1). Jeżeli wyjdzie zero to znaczy, że jest. Później wystarczy tylko podzielić przez x1 i wyjdzie zwykła funkcja kwadratowa.
Enjooy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 6 razy

Sprawdź, że x

Post autor: Enjooy »

Wielkie dzięki już sobie poradziłem.
ODPOWIEDZ