Mam takie rownanie....
\(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}+x=-\frac{1}{3}}\)
Dzieki z gory....
________________
Temat poprawiony
"...." - ozdobnik?!
bolo
Rownanie wielomianowe
Rownanie wielomianowe
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2007, o 23:09 przez Pilocik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Rownanie wielomianowe
Z tw. o wymiernych pierwiastkach wielomianu wynika, że równanie to nie ma pierwiastków wymiernych. Ponieważ na pewno ma pierwiastek, więc jest on niewymierny i można go znaleźć w przybliżeniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
Rownanie wielomianowe
równanie ma postać:
\(\displaystyle{ 3x^{3}+3x^{2}+3x+1=0 \iff 2x^{3}+x^{3}+3x^{2}+3x+1 = 0 \iff 2x^{3} + (x+1)^{3} = 0
mamy wzor: a^{3}+b^{3}=(a+b)(a^{2}-ab+b^{2})
zatem:
(\sqrt[3]{2}x + x+1)(\sqrt[3]{2^2}x^2 -\sqrt[3]{2}x(x+1)+(x+1)^2) = 0...}\)
\(\displaystyle{ 3x^{3}+3x^{2}+3x+1=0 \iff 2x^{3}+x^{3}+3x^{2}+3x+1 = 0 \iff 2x^{3} + (x+1)^{3} = 0
mamy wzor: a^{3}+b^{3}=(a+b)(a^{2}-ab+b^{2})
zatem:
(\sqrt[3]{2}x + x+1)(\sqrt[3]{2^2}x^2 -\sqrt[3]{2}x(x+1)+(x+1)^2) = 0...}\)