Problem z nierównością

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Mikaelow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2017, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 9 razy

Problem z nierównością

Post autor: Mikaelow »

Witam natrafiłem na zadanie którego nie potrafię rozwiązać.
A oto one
\(\displaystyle{ ( x-1)\right) ^{3} + 2x ^{2} \ge 4x+1}\)

Byłbym wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi pomóc w nim.
PoweredDragon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 817
Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 21
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Problem z nierównością

Post autor: PoweredDragon »

Skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia, pogrupuj wyrazy.
Awatar użytkownika
Mikaelow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 19 gru 2017, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 9 razy

Re: Problem z nierównością

Post autor: Mikaelow »

PoweredDragon pisze:Skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia, pogrupuj wyrazy.
\(\displaystyle{ x ^{3}-3x ^{2} +3x-1+2x ^{2}-4x-1 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} -x ^{2}-x-2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3} -x ^{2}-x-2:x-2=x ^{2}+x+1}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-3}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
No wychodzi mi, że jedynym pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ x=2}\) , czyli \(\displaystyle{ x \in \left\langle 2; \infty \right)}\) .
Dzięki wielkie.
ODPOWIEDZ