Ustal ile miejsc zerowych ma funkcja określona wzorem:
a)y= \(\displaystyle{ x^{99}}\) +x+1
b)y= \(\displaystyle{ x^{101}}\) +x�-x
Jal to zrobić bo nie rozumienm tego?
Ile miejsc zerowych ma funkcja?
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Ile miejsc zerowych ma funkcja?
a) \(\displaystyle{ f(x)=x^{99}+x+1 \\ f'(x)=99x^{98}+1 >0 f\nearrow \mathbb{R}}\)
czyli tylko jedno
czyli tylko jedno
- Plant
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
- Pomógł: 70 razy
Ile miejsc zerowych ma funkcja?
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{x\in R} x^2>0 \\ f'(x)=99(x^2)^{49}+1}\)
Jeśli funkcja rośnie w całej dziedzinie (i dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych) to ma tylko jedno (dokładnie jedno) miejsce zerowe.
Jeśli funkcja rośnie w całej dziedzinie (i dziedziną jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych) to ma tylko jedno (dokładnie jedno) miejsce zerowe.