Dzielenie wielomianów i zmienna.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aolo23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 118 razy
Pomógł: 2 razy

Dzielenie wielomianów i zmienna.

Post autor: aolo23 »

Dla jakich liczb całkowitych \(\displaystyle{ p}\) wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^{13} + x + 90}\) jest podzielny przez
wielomian \(\displaystyle{ Q(x) = x^{2}-x-p}\)?
Wskazówka: Zauważ, że \(\displaystyle{ Q(0) = Q(1) = -p}\)

Moja inicjatywa
\(\displaystyle{ P(0) =90}\)
\(\displaystyle{ P(1)=92}\)

I nie wiem jak sformalizować że odpowiedzią jest\(\displaystyle{ p=-2}\)
czego nie widzę?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2017, o 22:29 przez aolo23, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Re: Dzielenie wielomianów i zmienna.

Post autor: piasek101 »

Na razie to \(\displaystyle{ Q(0)=-p}\) .
ODPOWIEDZ