naleźć wielomian najniższego stopnia, który:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
spejson_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 18 razy

naleźć wielomian najniższego stopnia, który:

Post autor: spejson_ »

naleźć wielomian najniższego stopnia, który:
(a) w punkcie \(\displaystyle{ x= 1}\) ma minimum lokalne właściwe,
a w punkcie \(\displaystyle{ x = 3}\) maksimum lokalne,
a ponadto w punkcie \(\displaystyle{ x = 0}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 2}\);
jedyne na co wpadłem to to ze
\(\displaystyle{ w'(3)=0}\)
\(\displaystyle{ w'(1)=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ w(0) = 2}\),
\(\displaystyle{ w(x)}\) to wielomian 3 stopnia i jego wyraz wolny wynosi \(\displaystyle{ 2}\)
Dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony 11 gru 2017, o 01:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

naleźć wielomian najniższego stopnia, który:

Post autor: kerajs »

skoro:
\(\displaystyle{ w'(x)=a(x-1)(x-3)=a(x^2-4x+3)}\)
to:
\(\displaystyle{ w(x)=a( \frac{1}{3} x^3-2x^2+3x)+b \wedge b=2}\)

EDIT:
Sorki, nie napisałem założeń dla parametru a.
Ostatnio zmieniony 10 gru 2017, o 22:17 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
spejson_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 18 razy

naleźć wielomian najniższego stopnia, który:

Post autor: spejson_ »

kerajs pisze:skoro:
\(\displaystyle{ w'(x)=a(x-1)(x-3)=a(x^2-4x+3)}\)
to:
\(\displaystyle{ w(x)=a( \frac{1}{3} x^3-2x^2+3x)+b \wedge b=2}\)
Dzieki , a czy \(\displaystyle{ a}\) moze byc teraz dowolne ,tak?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

naleźć wielomian najniższego stopnia, który:

Post autor: a4karo »

Chyba nie za bardzo
spejson_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 20 paź 2017, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 18 razy

naleźć wielomian najniższego stopnia, który:

Post autor: spejson_ »

a4karo pisze:Chyba nie za bardzo
to jak mam wyznaczyc \(\displaystyle{ a}\) ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

naleźć wielomian najniższego stopnia, który:

Post autor: a4karo »

Możesz wziąć prawie dowolne.
ODPOWIEDZ