Naszkicuj funkcję

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
nowyu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 lis 2017, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Naszkicuj funkcję

Post autor: nowyu »

Mam zadanie naszkicować funkcję:
\(\displaystyle{ x^{3}-4x^{2}+4x+1=f(x)}\)
Jakieś pomysły jak wyznaczyć miejsca zerowe?
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: pawlo392 »

Jeśli dobrze przepisałeś to nie ma tutaj ładnego pierwiastka.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: kropka+ »

pawlo392, pierwiastki nie muszą być wymierne.

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_sze%C5%9Bcienne
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: a4karo »

A nie możesz po prostu zrobić tabelki?
Rozbitek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 22 lut 2017, o 14:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 8 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: Rozbitek »

a4karo, skąd wiesz, że można to zrobić?
Wszedłem w wolfram i nie byłoby to głupie, ale jak tak patrzę na to równanie, to wcale pewny bym nie był - pytanie: czego nie widzę?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: a4karo »

Bo jest napisane: naszkicuj. Robi się to zwykle po to, żeby zorientować się jak wygląda wykres.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: Belf »

Co to oznacza "naszkicuj funkcję" ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: a4karo »

Czyżbyś fachowcom, którzy coś Ci robili w domu rysował piękne rysunki techniczne?
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: Belf »

Drażni mnie niechlujstwo w języku matematycznym typu:

"miejsce zerowe funkcji, to punkt przecięcia się wykresu z osią \(\displaystyle{ OX}\)"
"miejscami zerowymi funkcji są: \(\displaystyle{ x = -1 \ i \ x= 2}\)"
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: a4karo »

A co w tym niechlujnego?
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: Belf »

Czy pytanie dotyczy mojego ostatniego wpisu ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: a4karo »

tak
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: Belf »

Nawet zakładając, że piszący takie zdania ( widziałem to w życiu nazbyt często), wie o co chodzi,
to przecież takie sformułowania są nonsensami.

Podobnie jest w pierwszym poście. Szkicuje ( rysuje ) sie wykres funkcji, a nie funkcję.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: a4karo »

To zdecyduj się - nonsens czy niechlujstwo. Tego pierwszego usprawiedliwić nie można, z tym drugim trzeba walczyć. Jak ktos na licznik i mianownik mówi "to u góry" i "to na dole" to to jest niechlujstwo, ale nie nonsens
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Naszkicuj funkcję

Post autor: Belf »

W kontekście w jakim napisałem, tzn. piszący wie o co chodzi, ale nonsensownie to zpisuje,
to to oznacza niechlujstwo.
ODPOWIEDZ