Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ f (x)}\) przez \(\displaystyle{ x-1}\) jest równa \(\displaystyle{ 3}\), a reszta z dzielenia \(\displaystyle{ f (x)}\) przez \(\displaystyle{ x-4}\) jest równa \(\displaystyle{ 5}\). wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ f (x)}\) przez\(\displaystyle{ (x-1)(x-4)}\).
Powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{2}{3}x+2 \frac{1}{3}}\) (To pytanie)?
Równanie wielomianowe
Re: Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ f(x)=w(x)(x-1)(x-4)+ax+b}\). Skoro \(\displaystyle{ f(1)=3}\), to \(\displaystyle{ a+b=3.}\) Pociągnij to dalej.
Ostatnio zmieniony 29 lis 2017, o 22:43 przez szw1710, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 5 sty 2016, o 13:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 118 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ R(x)=2x-3}\)
Dzięki
Dzięki
Ostatnio zmieniony 29 lis 2017, o 22:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Re: Równanie wielomianowe
Niestety to nie jest poprawny wynik; poprawnie jest: \(\displaystyle{ R(x)=\frac23x+\frac73}\)
a to dlatego, że \(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)=a+b=3 \\f(4)=4a+b=5 \end{cases}}\)
a to dlatego, że \(\displaystyle{ \begin{cases} f(1)=a+b=3 \\f(4)=4a+b=5 \end{cases}}\)