Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 paź 2017, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Witam
Jak rozwiązać układ równań, na który składają się wzory Viete'a? Napisałem sobie postać iloczynową wielomianu (a z niej z automatu znam rozwiązanie układu) i przekształciłem ją do postaci kanonicznej. Następnie występujące tam współczynniki a, b, c podstawiłem do wzorów Viete'a z zamiarem wyznaczenia z tego układu równań pierwiastków wielomianu. W wyniku kilku prostych operacji dostałem... postać kanoniczną swojego równania wyjściowego . Dodam, że na początku rozwiązywania układu za jeden z pierwiastków podstawiłem stałą "M" i chciałem rozwiązać to jak równanie z parametrem.
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
Jak rozwiązać układ równań, na który składają się wzory Viete'a? Napisałem sobie postać iloczynową wielomianu (a z niej z automatu znam rozwiązanie układu) i przekształciłem ją do postaci kanonicznej. Następnie występujące tam współczynniki a, b, c podstawiłem do wzorów Viete'a z zamiarem wyznaczenia z tego układu równań pierwiastków wielomianu. W wyniku kilku prostych operacji dostałem... postać kanoniczną swojego równania wyjściowego . Dodam, że na początku rozwiązywania układu za jeden z pierwiastków podstawiłem stałą "M" i chciałem rozwiązać to jak równanie z parametrem.
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Czy chodzi Ci o wzory Viete'a dla wielomianu trzeciego stopnia?
Pokaż, co, i jak liczyłeś.
Pokaż, co, i jak liczyłeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 paź 2017, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Wielomian wyjściowy:
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)(x+1) =x^{3}+x^{2} -4x-4.}\)
Wzory Viete'a:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 + x_2 + x_3 = -1\\x_1 \cdot x_2 + x_2 \cdot x_3 + x_3 \cdot x_1 = -4\\x_1 \cdot x_2 \cdot x_3 = 4 \end{cases}}\)
Zakładając, że \(\displaystyle{ x_1 = M:}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} M + x_2 + x_3 = -1\\M \cdot x_2 + x_2 \cdot x_3 + x_3 \cdot M = -4\\M \cdot x_2 \cdot x_3 = 4 \end{cases}}\)
Segregując wyrazy:
\(\displaystyle{ x_2 + x_3 = -(M+1)\\M \cdot (x_2 + x_3) + x_2 \cdot x_3 = -4 \\ x_2 \cdot x_3 = \frac{4}{M}}\)
Podstawiając pierwsze i trzecie równanie do drugiego:
\(\displaystyle{ -M \cdot (M+1) + \frac{4}{M} = -4}\)
Obustronnie mnożę przez \(\displaystyle{ M}\):
\(\displaystyle{ -(M^2) \cdot (M+1) +4 = -4 \cdot M}\)
\(\displaystyle{ -M^3 - M^2 + 4 \cdot M + 4 = 0.}\)
Jak pomnożę całość przez \(\displaystyle{ -1,}\) to dostanę równanie wyjściowe. Chyba, że popełniłem błąd myślowy.
Przepraszam za brak klamer przy układach równań, ale nie potrafię ich jeszcze wstawiać...
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)(x+1) =x^{3}+x^{2} -4x-4.}\)
Wzory Viete'a:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1 + x_2 + x_3 = -1\\x_1 \cdot x_2 + x_2 \cdot x_3 + x_3 \cdot x_1 = -4\\x_1 \cdot x_2 \cdot x_3 = 4 \end{cases}}\)
Zakładając, że \(\displaystyle{ x_1 = M:}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} M + x_2 + x_3 = -1\\M \cdot x_2 + x_2 \cdot x_3 + x_3 \cdot M = -4\\M \cdot x_2 \cdot x_3 = 4 \end{cases}}\)
Segregując wyrazy:
\(\displaystyle{ x_2 + x_3 = -(M+1)\\M \cdot (x_2 + x_3) + x_2 \cdot x_3 = -4 \\ x_2 \cdot x_3 = \frac{4}{M}}\)
Podstawiając pierwsze i trzecie równanie do drugiego:
\(\displaystyle{ -M \cdot (M+1) + \frac{4}{M} = -4}\)
Obustronnie mnożę przez \(\displaystyle{ M}\):
\(\displaystyle{ -(M^2) \cdot (M+1) +4 = -4 \cdot M}\)
\(\displaystyle{ -M^3 - M^2 + 4 \cdot M + 4 = 0.}\)
Jak pomnożę całość przez \(\displaystyle{ -1,}\) to dostanę równanie wyjściowe. Chyba, że popełniłem błąd myślowy.
Przepraszam za brak klamer przy układach równań, ale nie potrafię ich jeszcze wstawiać...
Ostatnio zmieniony 16 lis 2017, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Ale czemu się dziwisz? W końcu założyłes, że \(\displaystyle{ M}\) jest pierwiastkiem I wyszło co, ze jest pierwiastkiem. Żaden cud
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 paź 2017, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Jak w takim razie zabierać się za rozwiązanie układu równań, w którym występują iloczyny \(\displaystyle{ x_i \cdot x_j}\) i temu podobne?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Wzory Viete'a są tu niepotrzebne. Wystarczy zauważyć, że jeden z podzielników wyrazu wolnego jest pierwiastkiem równania
\(\displaystyle{ x^{3}+x^{2} -4x-4=0}\)
A dalej to już łatwizna.
\(\displaystyle{ x^{3}+x^{2} -4x-4=0}\)
A dalej to już łatwizna.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
A co tu zauważać ? Wystarczy po prostu rozłożyć go na czynniki, co zreszą jest już zrobione na wstępie
tego zadania.
tego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
A no właśnie! Przecież Autor wątku na wstępie napisał:
Wielomian wyjściowy:
\(\displaystyle{ (x-2)(x+2)(x+1) =x^{3}+x^{2} -4x-4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 27 paź 2017, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Linijka
\(\displaystyle{ (x-2) \cdot (x+2) \cdot (x+1) = x^{3}+x^{2}-4 \cdot x - 4}\)
była potrzebna mi, abym znał rozwiązanie do którego mam dojść. Interesuje mnie przypadek, gdy dostaję wielomian w postaci kanonicznej, podstawiam współczynniki do wzorów Viete'a i rozwiązując stosowny układ równań dostaję informację o pierwiastkach wielomianu. I mam wrażenie, że przy rozwiązywaniu układu równań kręcę się w kółko...
\(\displaystyle{ (x-2) \cdot (x+2) \cdot (x+1) = x^{3}+x^{2}-4 \cdot x - 4}\)
była potrzebna mi, abym znał rozwiązanie do którego mam dojść. Interesuje mnie przypadek, gdy dostaję wielomian w postaci kanonicznej, podstawiam współczynniki do wzorów Viete'a i rozwiązując stosowny układ równań dostaję informację o pierwiastkach wielomianu. I mam wrażenie, że przy rozwiązywaniu układu równań kręcę się w kółko...
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Re: Wzory Viete'a dla równania 3 stopnia
Napisałeś sobie równanie w postaci iloczynowej, z którego od razu masz jego pierwiastki i po rozwiązaniu wyszło to co miało wyjść. Po prostu zamknąłeś pętlę.
Normalnie zaczynasz od drugiej postaci. Wg mnie metoda wyszukania podzielnika i uproszczeniu do równania kwadratowego jest szybsza od wzorów Viete'a.
Proponuję to sprawdzić na prostych przykładach:
\(\displaystyle{ \, 2\cdot x^{3}+ 3 \cdot x^{2} - 3 \cdot x -2 = 0}\)
\(\displaystyle{ \, x^{3}+ 3 \cdot x^{2} + 3 \cdot x +2 = 0}\)
Zresztą, rób ja chcesz, abyś cel osiągnął.
Normalnie zaczynasz od drugiej postaci. Wg mnie metoda wyszukania podzielnika i uproszczeniu do równania kwadratowego jest szybsza od wzorów Viete'a.
Proponuję to sprawdzić na prostych przykładach:
\(\displaystyle{ \, 2\cdot x^{3}+ 3 \cdot x^{2} - 3 \cdot x -2 = 0}\)
\(\displaystyle{ \, x^{3}+ 3 \cdot x^{2} + 3 \cdot x +2 = 0}\)
Zresztą, rób ja chcesz, abyś cel osiągnął.