Witam !
Mam następujący przykład do rozwiązania ,z którym mam problem:
\(\displaystyle{ (5-x)^{3}=-8}\)
Pod pierwsze wyrażenie podstawiam wzór :
\(\displaystyle{ (a-b)^{3}=a^{3}-3a^{2}b+3ab^{2}-b^{3}}\) . Cały przykład porównuję do zera. W odpowiedzi jest napisane ,że x=7. Taki wynik mi w ogóle nie chce wyjść. Życzliwych proszę o pomoc.
Równanie wielomianowe 3 stopnia
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Równanie wielomianowe 3 stopnia
Lepiej będzie chyba tak:
\(\displaystyle{ (5-x)^3=-8}\) czyli \(\displaystyle{ 5-x=-2}\), więc \(\displaystyle{ x=7}\)
\(\displaystyle{ (5-x)^3=-8}\) czyli \(\displaystyle{ 5-x=-2}\), więc \(\displaystyle{ x=7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 5 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 8 razy
Równanie wielomianowe 3 stopnia
Lider_M, tylko możesz mi jeszcze wytłumaczyć skąd to się wzięło ?
edit: już wiem Wielkie dzięki .
edit: już wiem Wielkie dzięki .