Upraszczanie wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Upraszczanie wyrażenia
Witajcie.
Mam takie wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{x^{3} +64}{x^{2} -16} - \frac{x^{2} - 16}{x+4}}\)
Niby wygląda pięknie ale mam jakieś zaćmienie. Widzę, do czego najlepiej to sprowadzić i nie mogę jakoś tego zrobić :/
dochodzę do takiej postaci
\(\displaystyle{ \frac{\left( x ^{2}+x+16 \right)\left( x^{2}-4 \right) \left( 3x^{2}+64 \right) \left( x+20\right)}{\left( x-4\right)\left( x+4\right)\left( x+4\right) }}\)
Gdzie się już pomyliłam bo skoro idzie źle to coś przeoczyłam albo źle to rozbiłam, ale no niestety sama już na to patrząc nic nie widzę :/
Mam takie wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{x^{3} +64}{x^{2} -16} - \frac{x^{2} - 16}{x+4}}\)
Niby wygląda pięknie ale mam jakieś zaćmienie. Widzę, do czego najlepiej to sprowadzić i nie mogę jakoś tego zrobić :/
dochodzę do takiej postaci
\(\displaystyle{ \frac{\left( x ^{2}+x+16 \right)\left( x^{2}-4 \right) \left( 3x^{2}+64 \right) \left( x+20\right)}{\left( x-4\right)\left( x+4\right)\left( x+4\right) }}\)
Gdzie się już pomyliłam bo skoro idzie źle to coś przeoczyłam albo źle to rozbiłam, ale no niestety sama już na to patrząc nic nie widzę :/
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Re: Upraszczanie wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{x^{3} +64}{x^{2} -16} - \frac{x^{2} - 16}{x+4} =
\frac{\left[ \left( x ^{3}+64 \right) - \left( x ^{2} -16 \right) \right]\left( x+4\right) }{\left( x ^{2} -16\right)\left( x+4\right) } = \frac{ x^{4}+ 3x^{3}-4x+80x+320 }{ \left( x^{2}-16 \right)\left( x-4\right) } = \frac{ x^{2} \left( x^{2}-4 \right) +x\left( 3x^{2}+64 \right)+16\left( x+20\right) }{\left( x ^{2}-16 \right)\left( x+4\right) } = \frac{\left( x ^{2}+x+16 \right)\left( x^{2}-4 \right) \left( 3x^{2}+64 \right) \left( x+20\right)}{\left( x-4\right)\left( x+4\right)\left( x+4\right) }}\)
\frac{\left[ \left( x ^{3}+64 \right) - \left( x ^{2} -16 \right) \right]\left( x+4\right) }{\left( x ^{2} -16\right)\left( x+4\right) } = \frac{ x^{4}+ 3x^{3}-4x+80x+320 }{ \left( x^{2}-16 \right)\left( x-4\right) } = \frac{ x^{2} \left( x^{2}-4 \right) +x\left( 3x^{2}+64 \right)+16\left( x+20\right) }{\left( x ^{2}-16 \right)\left( x+4\right) } = \frac{\left( x ^{2}+x+16 \right)\left( x^{2}-4 \right) \left( 3x^{2}+64 \right) \left( x+20\right)}{\left( x-4\right)\left( x+4\right)\left( x+4\right) }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Upraszczanie wyrażenia
Tak już przeliczam od nowa ale chciałam pokazać jak dotąd robiłam, bo na uczelni pan prowadzący przedmiot kazał najpierw wszystko sprowadzać do jednej linii.. więc próbowałam ale wyszło jak wyszło ;p
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Re: Upraszczanie wyrażenia
Ok więc spróbowałam tak i wyszło to
\(\displaystyle{ \frac{\left( x+4\right) ^{2}}{\left( x-4\right) \left( x+4\right) } - \frac{\left( x-4\right) \left( x+4\right)}{x+4}}\)
Czy poprawnie rozbiłam na wzory? Nie robiłam tego od przeszło 6 lat i mogę wiele nie pamiętać niestety :/
\(\displaystyle{ \frac{\left( x+4\right) ^{2}}{\left( x-4\right) \left( x+4\right) } - \frac{\left( x-4\right) \left( x+4\right)}{x+4}}\)
Czy poprawnie rozbiłam na wzory? Nie robiłam tego od przeszło 6 lat i mogę wiele nie pamiętać niestety :/
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Upraszczanie wyrażenia
\(\displaystyle{ = \frac{x^{2} \left( x^{2}-4 \right) +x\left( 3x^{2}+64 \right)+16\left( x+20\right) }{\left( x ^{2}-16 \right)\left( x+4\right) }=\frac{\left( x ^{2}+x+16 \right)\left( x^{2}-4 \right) \left( 3x^{2}+64 \right) \left( x+20\right)}{\left( x-4\right)\left( x+4\right)\left( x+4\right) }}\)
Jakim cudem te liczniki są sobie równe?
\(\displaystyle{ ab+cb=b(a+c)}\), ale nie koniecznie \(\displaystyle{ ab+cd=(a+c)(b+d)}\)
Bo niby dlaczego?
Jakim cudem te liczniki są sobie równe?
\(\displaystyle{ ab+cb=b(a+c)}\), ale nie koniecznie \(\displaystyle{ ab+cd=(a+c)(b+d)}\)
Bo niby dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Re: Upraszczanie wyrażenia
Bardzo chciałabym wiedzieć starałam się robić na wzór przykładu z zajęć no ale... cóżRafsaf pisze:\(\displaystyle{ = \frac{x^{2} \left( x^{2}-4 \right) +x\left( 3x^{2}+64 \right)+16\left( x+20\right) }{\left( x ^{2}-16 \right)\left( x+4\right) }=\frac{\left( x ^{2}+x+16 \right)\left( x^{2}-4 \right) \left( 3x^{2}+64 \right) \left( x+20\right)}{\left( x-4\right)\left( x+4\right)\left( x+4\right) }}\)
Jakim cudem te liczniki są sobie równe?
\(\displaystyle{ ab+cb=b(a+c)}\), ale nie koniecznie \(\displaystyle{ ab+cd=(a+c)(b+d)}\)
Bo niby dlaczego?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Upraszczanie wyrażenia
Jak do tego doszłaś? Przecież \(\displaystyle{ x^3+64\neq (x+4)^2}\).Sansi pisze:Ok więc spróbowałam tak i wyszło to
\(\displaystyle{ \frac{\left( x+4\right) ^{2}}{\left( x-4\right) \left( x+4\right) } - \frac{\left( x-4\right) \left( x+4\right)}{x+4}}\)
Czy poprawnie rozbiłam na wzory? Nie robiłam tego od przeszło 6 lat i mogę wiele nie pamiętać niestety :/
Użyj wzoru na sumę sześcianów. A potem uprość co się da.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Re: Upraszczanie wyrażenia
Ahh źle spojrzałam na potęgę po prostu :/
\(\displaystyle{ \frac{\left( x^{3}+ 4^{3} \right)}{\left( x-4\right) \left( x+4\right) } - \frac{\left( x-4\right) \left( x+4\right)}{x+4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\left( x^{3}+ 4^{3} \right)}{\left( x-4\right) \left( x+4\right) } - \frac{\left( x-4\right) \left( x+4\right)}{x+4}}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2017, o 22:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
Powód: Po co cytujesz cały post, który jest tuż wyżej?
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 6 maja 2017, o 16:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 23 razy
Upraszczanie wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{\left( (x+4\right)\left( x^{2}-4x+ 4^{2} \right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }- \frac{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }{\left( x+4\right) } =\frac{\left( x ^{2}-4x+ 4^{2} \right) -\left( x-4\right) \left( x+4\right)\left( x+4\right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }=\frac{\left( x ^{2}-4x+ 4^{2} \right) -\left( x-4\right) \left( x+4\right) }{\left( x-4\right) }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Upraszczanie wyrażenia
Chyba jednak nie potrafisz sprowadzać do wspólnego mianownika
\(\displaystyle{ \frac{\left( (x+4\right)\left( x^{2}-4x+ 4^{2} \right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }- \frac{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }{\left( x+4\right) } \\
=\frac{\red (x+4)\black\left( x ^{2}-4x+ 4^{2} \right) -\left( x-4\right) \left( x\red-\black4\right)\left( x+4\right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }\\
=\frac{\left( x ^{2}-4x+ 4^{2} \right) -\left( x-4\right) \left( x\red-\black4\right) }{\left( x-4\right) }}\)
A jeszcze prościej było tak, jak sugerowałem
\(\displaystyle{ \frac{\left( x+4\right)\left( x^{2}-4x+ 4^{2} \right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }- \frac{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }{\left( x+4\right) } \\
=\frac{\left( x^{2}-4x+ 4^{2} \right) }{\left( x-4\right) }-\left( x-4\right) \\
=\frac{x^2-4x+16-(x-4)^2}{x-4}}\)
I teraz pozostaje uporzadkować licznik
\(\displaystyle{ \frac{\left( (x+4\right)\left( x^{2}-4x+ 4^{2} \right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }- \frac{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }{\left( x+4\right) } \\
=\frac{\red (x+4)\black\left( x ^{2}-4x+ 4^{2} \right) -\left( x-4\right) \left( x\red-\black4\right)\left( x+4\right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }\\
=\frac{\left( x ^{2}-4x+ 4^{2} \right) -\left( x-4\right) \left( x\red-\black4\right) }{\left( x-4\right) }}\)
A jeszcze prościej było tak, jak sugerowałem
\(\displaystyle{ \frac{\left( x+4\right)\left( x^{2}-4x+ 4^{2} \right) }{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }- \frac{\left( x-4\right)\left( x+4\right) }{\left( x+4\right) } \\
=\frac{\left( x^{2}-4x+ 4^{2} \right) }{\left( x-4\right) }-\left( x-4\right) \\
=\frac{x^2-4x+16-(x-4)^2}{x-4}}\)
I teraz pozostaje uporzadkować licznik