Udowodnij równość w wielomianach
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Udowodnij równość w wielomianach
Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ 3f-g=-h}\)
\(\displaystyle{ f(x)= x^{3} + 5x^{2} +p}\)
\(\displaystyle{ g(x)=rx ^{3} -mx^{2} +x+3}\)
\(\displaystyle{ h(x)= -x ^{3} +4x ^{2} +kx+2}\)
\(\displaystyle{ 3f-g=-h}\)
\(\displaystyle{ f(x)= x^{3} + 5x^{2} +p}\)
\(\displaystyle{ g(x)=rx ^{3} -mx^{2} +x+3}\)
\(\displaystyle{ h(x)= -x ^{3} +4x ^{2} +kx+2}\)
Ostatnio zmieniony 10 paź 2017, o 18:55 przez Zahion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Udowodnij równość w wielomianach
Chodzi o działanie \(\displaystyle{ 3f\left( x\right) - g\left( x\right) = -h\left( x\right)}\) dla podanych wielomianów ? Jak mamy wtedy traktować \(\displaystyle{ p,r,k}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Udowodnij równość w wielomianach
Nie, mam napisane \(\displaystyle{ 3f-g=-h}\) i jestem pewien, że tak było napisane na tablicy.Zahion pisze:Chodzi o działanie \(\displaystyle{ 3f\left( x\right) - g\left( x\right) = -h\left( x\right)}\) dla podanych wielomianów ? Jak mamy wtedy traktować \(\displaystyle{ p,r,k}\) ?
Z tego co kojarzę nie było żadnych dodatkowych założeń.
Głupio się przyznać ale nawet nie bardzo wiem jak za to zadanie się zabrać... Próbowałem podstawić do tej równości te wielomiany i potem coś spróbować porównywać ale nic.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Udowodnij równość w wielomianach
Może chodziło o rozwiązanie tego równania, tj. wyznaczenie wartości \(\displaystyle{ p, r, k}\) ?
Wtedy mamy \(\displaystyle{ 3f - g = x^{3}\left( 3 - r\right) + x^{2}\left( 15 + m\right) - x + 3p - 3}\) oraz \(\displaystyle{ -h = x^{3} - 4x^{2} -kx - 2}\). Wystarczy przyrównać współczynniki przy odpowiednich potęgach.
Wtedy mamy \(\displaystyle{ 3f - g = x^{3}\left( 3 - r\right) + x^{2}\left( 15 + m\right) - x + 3p - 3}\) oraz \(\displaystyle{ -h = x^{3} - 4x^{2} -kx - 2}\). Wystarczy przyrównać współczynniki przy odpowiednich potęgach.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Re: Udowodnij równość w wielomianach
Tam nie powinno byćZahion pisze:Może chodziło o rozwiązanie tego równania, tj. wyznaczenie wartości \(\displaystyle{ p, r, k}\) ?
Wtedy mamy \(\displaystyle{ 3f - g = x^{3}\left( 3 - r\right) + x^{2}\left( 15 + m\right) - x + 3p - 3}\) oraz \(\displaystyle{ -h = x^{3} - 4x^{2} -kx - 2}\). Wystarczy przyrównać współczynniki przy odpowiednich potęgach.
\(\displaystyle{ 3f-g=x ^{3} (3-r) + x ^{2} (15-m) -x-3p-3}\) ?
Jeżeli tak, to w jaki sposób to porównać?
\(\displaystyle{ 3-r=1}\)
\(\displaystyle{ 15-m=-4}\)
\(\displaystyle{ -1=-k}\)
więc:
\(\displaystyle{ r=2}\)
\(\displaystyle{ m=19}\)
\(\displaystyle{ k=1}\)
a co z parametrem \(\displaystyle{ p}\)?
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Udowodnij równość w wielomianach
\(\displaystyle{ 3f - g = 3\left( x^{3} +5x^{2} + p\right) - \left( rx^{3} - mx^{2} +x + 3\right) = 3x^{3} -rx^{3} + 15x^{2} -\left( -mx^{2}\right) -x - 3 + 3p = x^{3} \left( 3 - r\right) +x^{2}\left( 15 +m\right) -x - 3 + 3p}\)
( dwa minusy dają plus ). Mamy więc, że :
\(\displaystyle{ x^{3}\left( 3 - r\right) + x^{2}\left( 15 + m\right) - x + 3p - 3 = x^{3} -4x^{2} -kx - 2}\). Stąd \(\displaystyle{ 3 - r = 1 \Rightarrow r = 2}\) i \(\displaystyle{ 15 + m = - 4 \Rightarrow m = -19}\) i \(\displaystyle{ -1 = -k \Rightarrow k = 1}\) oraz \(\displaystyle{ 3p - 3 = - 2 \Rightarrow p = 1/3}\)
( dwa minusy dają plus ). Mamy więc, że :
\(\displaystyle{ x^{3}\left( 3 - r\right) + x^{2}\left( 15 + m\right) - x + 3p - 3 = x^{3} -4x^{2} -kx - 2}\). Stąd \(\displaystyle{ 3 - r = 1 \Rightarrow r = 2}\) i \(\displaystyle{ 15 + m = - 4 \Rightarrow m = -19}\) i \(\displaystyle{ -1 = -k \Rightarrow k = 1}\) oraz \(\displaystyle{ 3p - 3 = - 2 \Rightarrow p = 1/3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Udowodnij równość w wielomianach
Wszystko rozumiem, faktycznie pomyliłem się tam gdzieś z tym minusem ale mam jedno pytanie:
\(\displaystyle{ 15-m=-4 \Leftrightarrow m=19}\) nie powinno być tak zamiast \(\displaystyle{ 15+m=-4}\) ?
\(\displaystyle{ 15-m=-4 \Leftrightarrow m=19}\) nie powinno być tak zamiast \(\displaystyle{ 15+m=-4}\) ?
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Udowodnij równość w wielomianach
Współczynnik przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) w wielomianie \(\displaystyle{ g}\) wynosi \(\displaystyle{ -m}\). Tak więc współczynnik w wielomianie \(\displaystyle{ -g}\) wynosi \(\displaystyle{ m}\). Współczynnik w wielomianie \(\displaystyle{ f}\) przy \(\displaystyle{ x^{2}}\) jest równy \(\displaystyle{ 5}\), więc w \(\displaystyle{ 3f}\) wynosi on \(\displaystyle{ 15}\). Stąd w wielomianie \(\displaystyle{ 3f - g}\) współczynnik wynosi \(\displaystyle{ 15 + m}\) przy \(\displaystyle{ x^{2}}\). Stąd też \(\displaystyle{ 15 + m = - 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 10 paź 2017, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 22 razy
Udowodnij równość w wielomianach
Zdenerwowałem się i zrobiłem całe zadanie od nowa i wyszło mi dokładnie tak samo. Niepotrzebnie robiłem wszystko tak pochopnie przez co gubiłem minusy itd.
Robiąc zadanie samemu doszedłem do tej postaci: \(\displaystyle{ x ^{3} (3-r) + x ^{2} (15+m) -x +3p -3 = x ^{3} -4x ^{2} -kx -2}\) i nie wiedziałem co z tym zrobić więc zajrzałem tutaj i bardzo szybko uzyskałem odpowiedź za co jestem niezmiernie wdzięczny i dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam!
Robiąc zadanie samemu doszedłem do tej postaci: \(\displaystyle{ x ^{3} (3-r) + x ^{2} (15+m) -x +3p -3 = x ^{3} -4x ^{2} -kx -2}\) i nie wiedziałem co z tym zrobić więc zajrzałem tutaj i bardzo szybko uzyskałem odpowiedź za co jestem niezmiernie wdzięczny i dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 10 paź 2017, o 22:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.