Rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Rozkład wielomianu

Post autor: mol_ksiazkowy »

Niech \(\displaystyle{ W \left( x \right) =a_{2n}x^{2n} + a_{2n-1}x^{2n-1} +...+a_1x +a_0}\) oraz \(\displaystyle{ a_i=a_{2n-1}}\) gdy \(\displaystyle{ i=1,...,n}\) przy czym \(\displaystyle{ a_{2n} \neq 0}\).
Udowodnić że istnieje wielomian \(\displaystyle{ R}\) taki, iż \(\displaystyle{ R \left( x+ \frac{1}{x} \right) x^n =W \left( x \right)}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, o 15:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Rozkład wielomianu

Post autor: a4karo »

Wsk: każdy taki wielomian jest (z dokładnościa do stałej) iloczynem wielomianów postaci \(\displaystyle{ (x-a)(x-1/a)}\) gdzie \(\displaystyle{ a\in \RR}\) lub
\(\displaystyle{ (x-a)a-1/a)(x-\overline{a})(x-1/\overline{a})}\) (\(\displaystyle{ a\in\CC\setminus\RR}\))
ODPOWIEDZ