Nieskończona liczba rozwiązań.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MKultra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

Nieskończona liczba rozwiązań.

Post autor: MKultra »

Witam

Udowodnij, że jeżeli
\(\displaystyle{ F(X,Y)=aX ^{2}+bXY+cY ^{2}+dX+eY+f}\) o całkowitych współczynnikach
liczba \(\displaystyle{ b ^{2}-4ac}\) nie jest kwadratem liczby naturalnej oraz jest dodatnia
liczba \(\displaystyle{ 4acf+bde-ae ^{2}-cd ^{2} -fb ^{2} \neq 0}\)
to \(\displaystyle{ F(X,Y)=0}\) dla nieskończenie wielu argumentów
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4069
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Nieskończona liczba rozwiązań.

Post autor: Janusz Tracz »

A czy nie wystarczyło by nawet samo założenie o \(\displaystyle{ b^2-4ac>0}\)? Przy takim założeniu wyrażenie \(\displaystyle{ aX ^{2}+bXY+cY ^{2}+dX+eY+f=0}\) przedstawia hiperbolę w układzie \(\displaystyle{ XY}\) na której oczywiście leży nieskończenie wiele punktów. Wynika to z

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Conic_section
.
MKultra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 1 lut 2017, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 2 razy

Nieskończona liczba rozwiązań.

Post autor: MKultra »

Przepraszam powinienem napisać "nieskończenie wiele rozwiązań całkowitych".
ODPOWIEDZ