Wielomian 3-go stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
illwreakyabonez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 11 razy

Wielomian 3-go stopnia

Post autor: illwreakyabonez »

Witam, proszę o małą podpowiedź:
\(\displaystyle{ 4x ^{3} - 48x ^{2} + 172x - 176 = 0}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4060
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 79 razy
Pomógł: 1391 razy

Re: Wielomian 3-go stopnia

Post autor: Janusz Tracz »

Poszukaj w dzielnikach wyrazu wolnego na przykład \(\displaystyle{ x=4}\) ...
Benny01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1116
Rejestracja: 11 wrz 2015, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górnicza Dolina
Podziękował: 74 razy
Pomógł: 115 razy

Re: Wielomian 3-go stopnia

Post autor: Benny01 »

\(\displaystyle{ x^3-12x^2+43x-44=0}\)

Sprawdź dla \(\displaystyle{ x=4}\).
Awatar użytkownika
illwreakyabonez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 11 razy

Re: Wielomian 3-go stopnia

Post autor: illwreakyabonez »

Janusz Tracz pisze:Poszukaj w dzielnikach wyrazu wolnego na przykład \(\displaystyle{ x=4}\) ...
Przesadziłem z tymi dzielnikami; \(\displaystyle{ \frac{p}{q} \in [ \pm \frac{1}{4}, ... , \pm 176]}\)
Ale dzięki za odp., bo pomogło mi to rozwiązać zadanie za 7pkt
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4060
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 79 razy
Pomógł: 1391 razy

Re: Wielomian 3-go stopnia

Post autor: Janusz Tracz »

Ale warto ma samym początku podzielić wszystko przez \(\displaystyle{ 4}\) wtedy dzielnikami są tylko liczby całkowite. Ujemnych nie warto sprawdzać bo można szybko oszacować że nie zadziałają. Więc nie zostaje aż tak dużo roboty jak by się zdawało.
ODPOWIEDZ