Czołem. Dużo ostatnio siedzę w przestępności i mam w związku z tym kilka wielomianowych wątpliwości (między innymi w rozumieniu algebraicznej niezależności).
1. Jeśli wielomian W ma współczynniki algebraiczne, to wówczas ma on również algebraiczne pierwiastki (ponieważ l. algebraiczne stanowią ciało algebraicznie domknięte), tak?
2. Jeśli liczba jest przestępna, to jednoelementowy zbiór zawierający ją samą jest algebraicznie niezależny nad ciałem liczb wymiernych, a nawet algebraicznych.
3. Jeśli którykolwiek pierwiastek wielomianu jest przestępny, to wówczas wiadomo, że conajmniej jeden z jego współczynników też musi taki być, prawda?
Przestępność, etc.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Re: Przestępność, etc.
1. Tak. Z samej definicji ciała algebraicznie domkniętego.
2. Z wymiernymi to prawda z definicji liczby algebraicznej, ale z algebraicznymi jeszcze bym pomyślał.
3. Równoważne z drugą częścią punktu drugiego, bo wiązałoby się z niezależnością zbiorów singletonów liczb przestępnych.
2. Z wymiernymi to prawda z definicji liczby algebraicznej, ale z algebraicznymi jeszcze bym pomyślał.
3. Równoważne z drugą częścią punktu drugiego, bo wiązałoby się z niezależnością zbiorów singletonów liczb przestępnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Przestępność, etc.
2, 3.
To w takim razie coś źle zrozumiałem. Jako algebraiczną niezależność podzbioru \(\displaystyle{ A}\) nad podzbiorem \(\displaystyle{ B}\) pewnego ciała, rozumiałem, że nie istnieje wielomian o współczynnikach \(\displaystyle{ B}\), którego pierwiastkiem są elementy zbioru \(\displaystyle{ A}\). Skoro algebraiczny współczynnik = algebraiczny pierwiastek, to w takim razie brak przestępnego współczynnika = algebraiczne współczynniki = brak przestępnych pierwiastków? Czy singletony nie są właśnie niezależne? Prosiłbym więc o dogłębniejsze wytłumaczenie :/
To w takim razie coś źle zrozumiałem. Jako algebraiczną niezależność podzbioru \(\displaystyle{ A}\) nad podzbiorem \(\displaystyle{ B}\) pewnego ciała, rozumiałem, że nie istnieje wielomian o współczynnikach \(\displaystyle{ B}\), którego pierwiastkiem są elementy zbioru \(\displaystyle{ A}\). Skoro algebraiczny współczynnik = algebraiczny pierwiastek, to w takim razie brak przestępnego współczynnika = algebraiczne współczynniki = brak przestępnych pierwiastków? Czy singletony nie są właśnie niezależne? Prosiłbym więc o dogłębniejsze wytłumaczenie :/
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Re: Przestępność, etc.
To chcesz sprawdzić, ale trzeba pokazać, że liczba przestępna w ciele jest także przestępna w ciele algebraicznie domkniętym. Wtedy oba pytania będą potwierdzone. Dobrze rozumiesz, ale to trzeba też pokazać.
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Przestępność, etc.
Czyli tak.
Niech \(\displaystyle{ \mathbb A}\) oznacza zbiór liczb algebraicznych oraz \(\displaystyle{ \mathbb T}\) zbiór liczb przestępnych. Dla każdego elementu \(\displaystyle{ x \in \mathbb A}\) mamy oczywiście \(\displaystyle{ x \notin \mathbb T}\). Ponadto (standardyzuję oznaczenia): \(\displaystyle{ t \in \mathbb T, \ a_i \in \mathbb A}\)
Tw. 1 - Singletony liczb przestępnych są algebraicznie niezależne nad ciałem liczb algebraicznych
D-d: Załóżmy, że twierdzenie jest fałszywe - niech wielomian \(\displaystyle{ W(x) = a_0+a_1x+...+a_nx^n}\) będzie podzielny przez \(\displaystyle{ (x-t)}\). Ale ponieważ wszystkie współczynniki są algebraiczne, a liczby algebraiczne stanowią ciało algebraicznie domknięte, pierwiastki \(\displaystyle{ W}\) również są algebraiczne - sprzeczność, c.k.d.
A z tego już wprost:
Tw. 2 - Conajmniej jeden ze współczynników wielomianu o pierwiastkach przestępnych jest przestępny
Chyba dobrze rozumuję? :L
Niech \(\displaystyle{ \mathbb A}\) oznacza zbiór liczb algebraicznych oraz \(\displaystyle{ \mathbb T}\) zbiór liczb przestępnych. Dla każdego elementu \(\displaystyle{ x \in \mathbb A}\) mamy oczywiście \(\displaystyle{ x \notin \mathbb T}\). Ponadto (standardyzuję oznaczenia): \(\displaystyle{ t \in \mathbb T, \ a_i \in \mathbb A}\)
Tw. 1 - Singletony liczb przestępnych są algebraicznie niezależne nad ciałem liczb algebraicznych
D-d: Załóżmy, że twierdzenie jest fałszywe - niech wielomian \(\displaystyle{ W(x) = a_0+a_1x+...+a_nx^n}\) będzie podzielny przez \(\displaystyle{ (x-t)}\). Ale ponieważ wszystkie współczynniki są algebraiczne, a liczby algebraiczne stanowią ciało algebraicznie domknięte, pierwiastki \(\displaystyle{ W}\) również są algebraiczne - sprzeczność, c.k.d.
A z tego już wprost:
Tw. 2 - Conajmniej jeden ze współczynników wielomianu o pierwiastkach przestępnych jest przestępny
Chyba dobrze rozumuję? :L
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy