Rozkład wielomianu; ostatnia linijka

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
illwreakyabonez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 8 lip 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 11 razy

Rozkład wielomianu; ostatnia linijka

Post autor: illwreakyabonez »

Witam, bardzo proszę o wyjaśnienie mi (odpowiedź znam, po przemnożeniu zgadza się wszystko)... jak ja mam na to wpaść, żeby rozwiązać analogiczne zadanie w przyszłości..:
\(\displaystyle{ (x+3)(x^2-2x-1)}\)
Mianowicie chodzi mi o ten nawias z prawej... Jak ja mam to rozłożyć? Jaką metodą, co zauważyć... Cokolwiek, bo ja chciałbym wiedzieć jak. W odpowiedziach jest napisane:
\(\displaystyle{ (x-1+\sqrt{2})(x-1-\sqrt{2})}\)
Osobiście próbowałem rozbijać \(\displaystyle{ -2x}\); \(\displaystyle{ -1}\) na różne sposoby i zawsze wychodzi źle :/
Ostatnio zmieniony 8 lip 2017, o 20:32 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

Rozkład wielomianu; ostatnia linijka

Post autor: Dilectus »

Mianowicie chodzi mi o ten nawias z prawej... Jak ja mam to rozłożyć?
\(\displaystyle{ x^2-2x-1=0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=8}\)

\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{2- \sqrt{8} }{2}= \frac{2-2 \sqrt{2} }{2} =1- \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{2+ \sqrt{8} }{2}= \frac{2+2 \sqrt{2} }{2} =1+ \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ x^2-2x-1=(x-x _{1})(x-x _{2})=(x-(1- \sqrt{2}))(x-(1+ \sqrt{2}))}\)

itd.



P.S. Nie dawaj tego samego tematu dwukrotnie w różnych działach.
ODPOWIEDZ