Parametr a ilość pierwiastków. Równanie dwukwadratowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jakub2833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2017, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Parametr a ilość pierwiastków. Równanie dwukwadratowe.

Post autor: jakub2833 »

\(\displaystyle{ x^4+2(m-2)x^2+m^2-1=0}\)
Należy znaleźć parametr \(\displaystyle{ m}\) dla którego równanie ma dwa różne rozwiązania.
Robię to tak że podstawiam \(\displaystyle{ t=x^2}\) i dostaję równanie kwadratowe.
Wiem że jeden dodatni pierwiastek równania kwadratowego to dwa pierwiastki równania dwukwadratowego, a jeden ujemny pierwiastek równania kwadratowego nie daje do r. dwukwadratowego żadnego pierwiastka. Z tego powodu r. kwadratowe musi mieć dwa pierwiastki o przeciwnych znakach...

Deltą sprawdzam dla jakich \(\displaystyle{ m}\) równanie ma dwa pierwiastki. Wychodzi \(\displaystyle{ m \in (- \infty ;1,25)}\)

Wzorami Viete'a sprawdzam sobie dla jakich \(\displaystyle{ m}\) iloczyn pierwiastków równania kwadratowego jest ujemny.
Wyszło że \(\displaystyle{ m \in (-1;1)}\)
Po porównaniu tych dwóch zbiorów dochodzę do tego że \(\displaystyle{ m \in (-1;1)}\).

I tu pojawia się problem bo książka mówi że \(\displaystyle{ m \in (-1;1) \cup \left\{ {-1 \frac{1}{4}\right\}}\)

Pominąłem coś? To -1,25 jest ni z gruchy ni z pietruchy bo nawet po podstawieniu do równania i tak daje dwa pierwiastki dodatnie, ale że tego typu zadania idą mi dość opornie to wolę zapytać. :?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Parametr a ilość pierwiastków. Równanie dwukwadratowe.

Post autor: Premislav »

Pominąłeś w swojej analizie taki przypadek, w którym równanie kwadratowe uzyskane po podstawieniu \(\displaystyle{ t=x^2}\) ma jeden (podwójny) pierwiastek dodatni (czyli m.in. delta tego trójmianu otrzymanego po podstawieniu jest równa zero). Z tego wychodzi \(\displaystyle{ m=\frac 5 4}\) (nie ma tam żadnego minusa).
PS Nie ilość, tylko liczba.
jakub2833
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2017, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Parametr a ilość pierwiastków. Równanie dwukwadratowe.

Post autor: jakub2833 »

Jeśli przyjąć że ten minus to chochlik drukarski to wtedy wszystko ma już sens
ODPOWIEDZ