Ograniczenia na rozwiązania wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
drempi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 2 lip 2013, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Ograniczenia na rozwiązania wielomianu

Post autor: drempi »

Witam. Chciałem zamieścić dość nietypowy wynik dotyczący rozwiązań równania

\(\displaystyle{ \frac{x^n}{n} = (x + a)^{n - 1}}\)

Gdzie \(\displaystyle{ a \ge 0}\) i \(\displaystyle{ n > 0}\). Niech \(\displaystyle{ Z(a, n)}\) oznacza największe rzeczywiste miejsce zerowe równania

\(\displaystyle{ \frac{x^n}{n} - (x + a)^{n - 1} = 0}\)

Mamy wtedy:

\(\displaystyle{ (n - a) \cdot e^{W(a)} \le Z(a, n) \le n \cdot e^{W(a)}}\)

Gdzie \(\displaystyle{ W(a)}\) to funkcja W Lamberta.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2017, o 05:49 przez drempi, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34293
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Ograniczenia na rozwiązania wielomianu

Post autor: Jan Kraszewski »

drempi pisze:Witam. Chciałem zamieścić dość nietypowy wynik dotyczący rozwiązań równania

\(\displaystyle{ \frac{x^n}{n} - (x + a)^{n - 1}}\)
Ja tu nie widzę żadnego równania.

JK
drempi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 2 lip 2013, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Ograniczenia na rozwiązania wielomianu

Post autor: drempi »

W życiu nie sądziłem, że napisałbym taką głupotę. Już poprawiam.
ODPOWIEDZ