Mam dwa równania do rozwiązania:
\(\displaystyle{ a) \ 24x^3-2x^2-5x+1=0 \\
b) \ 10x^3-x^2-15x-6=0}\)
Próbowałem to jakoś pogrupować tylko nic mi nie wychodzi. Z Hornera też nic nie idzie. Może gdzieś robie błąd
Za wszelką pomoc wIeLkIe ThX
Przepraszam za błąd. Widzę, że nikomu sie jeszcze nie udało, mam odp.
\(\displaystyle{ a) \ -\frac{1}{2}, \ \frac{1}{3}, \ \frac{1}{4} \\
b) \ -\frac{1}{2}, \ \frac{1}{10}(3+\sqrt{129}) , \frac{1}{10}(3-\sqrt{129)}\)
Ale jak do tego dojść to już nie mam zielonego pojęcia.
Rozwiąż 2 równania
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Rozwiąż 2 równania
Korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych otrzymasz, że pierwiastkiem pierwszego równania jest \(\displaystyle{ x=\frac{1}{4}}\), a drugiego \(\displaystyle{ x= - \frac{1}{2}}\). Z wyliczeniem kolejnych nie będziesz już miał pewnie żadnego problemu.