Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) wielomian \(\displaystyle{ (x+1)^n+x^n+1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x^2+x+1)^2}\)
Uwagi: mamy np. \(\displaystyle{ (x+1)^4+ x^4+1 = 2(x^2+x+1)^2}\)
To samo dla wielomianów \(\displaystyle{ (x+1)^n- x^n- 1}\) i \(\displaystyle{ (x^2- x+1)^2}\)
Wielomiany cyklotomiczne, własności
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- Cytryn
- Użytkownik
- Posty: 405
- Rejestracja: 17 wrz 2016, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 46 razy
Wielomiany cyklotomiczne, własności
Dość łatwo pokazać przez indukcję, że (z plusami) podzielność zachodzi dla \(\displaystyle{ n = 6k+4}\). Może dla jakichś innych też?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Wielomiany cyklotomiczne, własności
Wskazówka: liczby zespolone (choć pewnie można bez tego).
-- 19 kwi 2017, o 20:09 --
Wskazówka druga: np. w pierwszym by ta podzielność zachodziła, potrzeba i wystarcza, by pierwiastki trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różne od \(\displaystyle{ 1}\) były pierwiastkami podwójnymi tego całego \(\displaystyle{ (x+1)^n+x^n+1}\). A jest taki fajny fakt wiążący krotności pierwiastków wielomianu z pierwiastkami jego pochodnych.
-- 19 kwi 2017, o 20:09 --
Wskazówka druga: np. w pierwszym by ta podzielność zachodziła, potrzeba i wystarcza, by pierwiastki trzeciego stopnia z \(\displaystyle{ 1}\) różne od \(\displaystyle{ 1}\) były pierwiastkami podwójnymi tego całego \(\displaystyle{ (x+1)^n+x^n+1}\). A jest taki fajny fakt wiążący krotności pierwiastków wielomianu z pierwiastkami jego pochodnych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Wielomiany cyklotomiczne, własności
I mówi on o zerowaniu się pochodnych z tego wielomianu dla obu zespolonych pierwiastków.
Dlatego dla pierwszego wielomianu (z plusami) \(\displaystyle{ n=3k+1}\), a dla drugiego (z minusami) \(\displaystyle{ n=6k+1}\) . I oczywista że \(\displaystyle{ k \in \NN_+}\)
Dlatego dla pierwszego wielomianu (z plusami) \(\displaystyle{ n=3k+1}\), a dla drugiego (z minusami) \(\displaystyle{ n=6k+1}\) . I oczywista że \(\displaystyle{ k \in \NN_+}\)