Dla pewnej wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=8x^8+6x^6+4x^4+2x^2+m}\) przez \(\displaystyle{ x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ 2014}\). Ile jest równa reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ 2x+4.}\)
Po podstawieniu \(\displaystyle{ W(2)}\) i przyrównaniu do \(\displaystyle{ 2014}\) obliczyłem parametr \(\displaystyle{ m}\) który wynosi \(\displaystyle{ m=-490}\). Po czym z tw. o reszcie próbowałem \(\displaystyle{ W(x)}\) podzielić przez \(\displaystyle{ 2x+4}\) ale nie wychodzi mi wynik z odpowiedzi który wynosi \(\displaystyle{ 2014}\). Czy mógłbym prosić o pomoc?
Twierdzenie o reszcie, Bezout
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 mar 2017, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
Twierdzenie o reszcie, Bezout
Ostatnio zmieniony 29 mar 2017, o 23:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Twierdzenie o reszcie, Bezout
\(\displaystyle{ 2x+4=2 \cdot (x+2)}\)
Zauważ że reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ 2 \cdot (x+2)}\) oraz \(\displaystyle{ x+2}\) jest taka sama, bo liczba jest podzielna przez 2, więc niczego to nie zmienia w kwestii tej drugiej reszty.
Zauważ że reszta z dzielenia przez \(\displaystyle{ 2 \cdot (x+2)}\) oraz \(\displaystyle{ x+2}\) jest taka sama, bo liczba jest podzielna przez 2, więc niczego to nie zmienia w kwestii tej drugiej reszty.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 mar 2017, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Twierdzenie o reszcie, Bezout
Chwila, to była bzdura.
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{2}=4x ^{8} +3x ^{6}+2x ^{4}+x ^{2} +m}\)
Z tego policz, a wyjdzie ;p
\(\displaystyle{ \frac{W(x)}{2}=4x ^{8} +3x ^{6}+2x ^{4}+x ^{2} +m}\)
Z tego policz, a wyjdzie ;p
Ostatnio zmieniony 29 mar 2017, o 21:35 przez Rafsaf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 24 mar 2017, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 7 razy