Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich krotności.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
macko112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 mar 2017, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolnyśląsk

Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich krotności.

Post autor: macko112 »

\(\displaystyle{ W(x)=( x^{2} -9)( x^{2} +6x+9)}\)
tak więc wiem, że z tego \(\displaystyle{ x^{2} -9}\) wychodzą nam 2 pierwiastki \(\displaystyle{ x=-3}\) i \(\displaystyle{ x=3}\), a z następnego nawiasu wychodzi delta \(\displaystyle{ 0}\) więc \(\displaystyle{ \frac{-b}{2a}}\) wychodzi \(\displaystyle{ x=-3}\). Mój problem polega na zrozumieniu dlaczego \(\displaystyle{ -3}\) jest trzykrotny ? tak jest podane w odpowiedziach.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich krotności.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ ( x^{2} +6x+9)=(x+3)^2}\)

czyli już dwukrotność, no i z pierwszego nawiasu +1
ODPOWIEDZ