Podaj przykład wielomianu W, ktorego pierwiastkami są liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 mar 2017, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: g gang
- Podziękował: 1 raz
Podaj przykład wielomianu W, ktorego pierwiastkami są liczby
Pomozcie z zadaniem, a brzmi ono - Podaj przykład wielomianu \(\displaystyle{ W}\), którego pierwiastkami są liczby \(\displaystyle{ 1,2}\) oraz \(\displaystyle{ 3}\) i który spełnia warunek \(\displaystyle{ W(4)=12}\).
Ostatnio zmieniony 17 mar 2017, o 22:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Podaj przykład wielomianu W, ktorego pierwiastkami są liczby
Powiedzmy, że znajdziemy taki wielomian trzeciego stopnia (można wyższego, ale nie ma potrzeby).
Więc skoro ma on dokładnie trzy pierwiastki: \(\displaystyle{ 1,2,3}\) i jest trzeciego stopnia, to
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x-2)(x-3)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ a \neq 0}\). Wystarczy teraz wyznaczyć takie \(\displaystyle{ a}\), by \(\displaystyle{ W(4)=12}\), po podstawieniu do wzoru wielomianu jest to równanie pierwszego stopnia z jedną niewiadomą (\(\displaystyle{ a}\) oczywiście), które pozostawiam Ci do rozwiązania.
Więc skoro ma on dokładnie trzy pierwiastki: \(\displaystyle{ 1,2,3}\) i jest trzeciego stopnia, to
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)(x-2)(x-3)}\) dla pewnego \(\displaystyle{ a \neq 0}\). Wystarczy teraz wyznaczyć takie \(\displaystyle{ a}\), by \(\displaystyle{ W(4)=12}\), po podstawieniu do wzoru wielomianu jest to równanie pierwszego stopnia z jedną niewiadomą (\(\displaystyle{ a}\) oczywiście), które pozostawiam Ci do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 mar 2017, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: g gang
- Podziękował: 1 raz
Podaj przykład wielomianu W, ktorego pierwiastkami są liczby
Dzięki, wcześniej mi wychodziło 6, a ja głupi zamiast wymnożyć x2, to jakiś kabaret zacząłem z całym układem równań robić...