pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 mar 2017, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ----
- Podziękował: 3 razy
pierwiastki wielomianu
"Wyznacz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ V(x)= x^{4} - 8x^{3} + 20x^{2} - 72x + 99}\), jeśli jednym z nich jest liczba czysto urojona."
Nie wiem w jaki sposób zacząć to zadanie (jeśli miałabym w poleceniu, że jednym z pierwiastków jest l. rzeczywista zrobiłabym bez problemu).
Nie wiem w jaki sposób zacząć to zadanie (jeśli miałabym w poleceniu, że jednym z pierwiastków jest l. rzeczywista zrobiłabym bez problemu).
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
pierwiastki wielomianu
Wskazówka: Jeżeli liczba \(\displaystyle{ ai}\) jest pierwiastkiem tego wielomiany, to \(\displaystyle{ -ai}\) też. Stąd wniosek, że wielomian dzieli sie przez \(\displaystyle{ x^2+a^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 mar 2017, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ----
- Podziękował: 3 razy
pierwiastki wielomianu
Rozumiem, jednak w jaki sposób ustalić \(\displaystyle{ a}\), czy jest to od czegoś zależne?a4karo pisze:Wskazówka: Jeżeli liczba \(\displaystyle{ ai}\) jest pierwiastkiem tego wielomiany, to \(\displaystyle{ -ai}\) też. Stąd wniosek, że wielomian dzieli sie przez \(\displaystyle{ x^2+a^2}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 mar 2017, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ----
- Podziękował: 3 razy
pierwiastki wielomianu
Dzieląc wielomian przez \(\displaystyle{ x^{2}+a^{2}}\) otrzymałam \(\displaystyle{ (x^{2}-8x+20)(x^{2}+a^{2})+x^{2}a^{2}-8xa^{2}+20a^{2}-72x+99}\), czy o to chodziło?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
pierwiastki wielomianu
No nie do końca, bo reszta powinna być wielomianem niższego stopnia niż to, przez co dzielisz.
Jak już to poprawisz, to przyrównaj resztę do zera (jako równość wielomianów - skoro ten wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2+a^2}\), to reszta z dzielenia ma być wielomianem zerowym).
Jak już to poprawisz, to przyrównaj resztę do zera (jako równość wielomianów - skoro ten wielomian dzieli się przez \(\displaystyle{ x^2+a^2}\), to reszta z dzielenia ma być wielomianem zerowym).
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
pierwiastki wielomianu
A nie prościej policzyć \(\displaystyle{ V(ai)}\) i popatrzeć na część urojoną?a4karo pisze:Nic o nim nie wiesz na razie. Policz rozkład, to zobaczysz co wydzie. Jaki będzie drugi czynnik?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 mar 2017, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ----
- Podziękował: 3 razy
pierwiastki wielomianu
Licząc tym sposobem wyszło mi, że częścią urojoną \(\displaystyle{ V(ai)}\) jest \(\displaystyle{ 8a^{3}i-72ai}\). Przyrównane do zera daje mi \(\displaystyle{ a=3 \vee a=-3}\), czy \(\displaystyle{ \pm 3i}\) są jednymi z urojonych pierwiastków tego wielomianu?Jan Kraszewski pisze:A nie prościej policzyć \(\displaystyle{ V(ai)}\) i popatrzeć na część urojoną?a4karo pisze:Nic o nim nie wiesz na razie. Policz rozkład, to zobaczysz co wydzie. Jaki będzie drugi czynnik?
JK
Ostatnio zmieniony 4 mar 2017, o 21:03 przez crin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
pierwiastki wielomianu
Tak (poza tym, że wyszło \(\displaystyle{ 8a^{\red 3\black} i-72ai}\)), i wiesz, że dzieli się on przez \(\displaystyle{ x^2+9}\). Teraz możesz podzielić.crin pisze:Licząc tym sposobem wyszło mi, że częścią urojoną \(\displaystyle{ V(ai)}\) jest \(\displaystyle{ 8a^{2}i-72ai}\).
JK