Równanie stopnia piątego
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Równanie stopnia piątego
Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x^5 +39x^4 +83x^3 +325x^2 -348x -1924=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równanie stopnia piątego
Jeśli wielomian unormowany o wsp. całkowitych ma pierwiastki wymierne, to są one całkowite i przyjmują wartość \(\displaystyle{ \pm d}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\) jest dzielnikiem wyrazu wolnego. Szukaj i dziel.
@UP
Wątpię, żeby takie rozwiązanie jakkolwiek pomogło...
@UP
Wątpię, żeby takie rozwiązanie jakkolwiek pomogło...
Ostatnio zmieniony 3 mar 2017, o 23:50 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
Równanie stopnia piątego
w czym ma pomóc? Jest rozwiązane i tyle, ja nie widzę problemu, można bawić się w dzielenie wielomianów i Twoje twierdzenie ale po co?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Równanie stopnia piątego
Pewnie kogoś po studiach to nie obchodzi, ale zadania zasadniczo są po to, żeby je rozwiązać, albo przeanalizować czyjeś rozwiązanie - pierwsze poległo, zaś drugie jest niemożlie na wolframie bez konta premium. Jeśli nie jest to robione dla siebie, tylko jest to zadanie do szkoły (tudzież przygotowawcze do czegokolwiek), to twoje rozwiązanie nie jest rozwiązaniem, tylko wyminięciem problemu.miodzio1988 pisze:w czym ma pomóc? Jest rozwiązane i tyle, ja nie widzę problemu, można bawić się w dzielenie wielomianów i Twoje twierdzenie ale po co?
Równanie stopnia piątego
Problemem jest znalezienie rozwiązania, zrobiłem to. Tak jak pisałem, można się bawić w dzielenie wielomianów trzy razy, ale po co? Merytorycznie nic to nie wnosi, więc uważam ten proces za zbędny. Zbędne procesy pomijamy.
Sprytne rozwiązanie natomiast chętnie zobaczę, Twoje jest mechaniczne, sprowadzające się do tego co ja zrobiłem
Sprytne rozwiązanie natomiast chętnie zobaczę, Twoje jest mechaniczne, sprowadzające się do tego co ja zrobiłem
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
Równanie stopnia piątego
pobierasz aplikację na telefon i masz dostęp do step by step solutionPoweredDragon pisze: zaś drugie jest niemożlie na wolframie bez konta premium
Ps. Rozwiązywać na kartce można równania do 4 stopnia, powyżej to już nie jest nauka tylko masochizm. Od tego to już są programy komputerowe.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie stopnia piątego
Pomysł użytkownika PoweredDragon, da rezultat ponieważ jeden z
pierwiastków tego równania jest całkowity
\(\displaystyle{ x^5 +39x^4 +83x^3 +325x^2 -348x -1924=0\\
\begin{tabular}{c|c|c|c|c|c|c|c} &1&39&83&325&-348&-1924\\\hline 2&1&41&165&655&962&0 \end{tabular}\\
x^5 +39x^4 +83x^3 +325x^2 -348x -1924=\left( x-2\right)\left( x^4+41x^3+165x^2+655x+962\right)}\)
\(\displaystyle{ x^4+41x^3+165x^2+655x+962=0\\
\left(x^4+41x^3 \right)-\left(-165x^2-655x-962 \right) =0\\
\left(x^4+41x^3+\frac{1681}{4}x^2 \right)-\left(\frac{1021}{4}x^2-655x-962\right)=0\\
\left( x^2+\frac{41}{2}x\right)^2-\left(\frac{1021}{4}x^2-655x-962\right)=0 \\
\left(x^2+\frac{41}{2}x+\frac{y}{2} \right)^2-\left( \left( y+\frac{1021}{4}\right)x^2+\left( \frac{41}{2}y-655\right)y+\frac{y^2}{4}-962 \right)=0\\
\Delta=0\\
\left( y^2-3848\right)\left( y+\frac{1021}{4}\right)-\left( \frac{41}{2}y-655\right)^2=0\\
y^3-165y^2+23007y-1411227=0\\
y=w+55\\
w=u+v\\
\ldots\\
y=87\\
\left( x^2+\frac{41}{2}x+\frac{87}{2}\right)^2-\left( \frac{1369}{4}x^2+\frac{2257}{2}x+\frac{3721}{4} \right)=0\\
\left( x^2+\frac{41}{2}x+\frac{87}{2}\right)^2-\left( \frac{37}{2}x+\frac{61}{2}\right)^2=0\\
\left( x^2+2x+13\right)\left( x^2+39x+74\right)=0\\
\left( x^2+2x+13\right)\left( x+2\right)\left( x+37\right)=0\\}\)
pierwiastków tego równania jest całkowity
\(\displaystyle{ x^5 +39x^4 +83x^3 +325x^2 -348x -1924=0\\
\begin{tabular}{c|c|c|c|c|c|c|c} &1&39&83&325&-348&-1924\\\hline 2&1&41&165&655&962&0 \end{tabular}\\
x^5 +39x^4 +83x^3 +325x^2 -348x -1924=\left( x-2\right)\left( x^4+41x^3+165x^2+655x+962\right)}\)
\(\displaystyle{ x^4+41x^3+165x^2+655x+962=0\\
\left(x^4+41x^3 \right)-\left(-165x^2-655x-962 \right) =0\\
\left(x^4+41x^3+\frac{1681}{4}x^2 \right)-\left(\frac{1021}{4}x^2-655x-962\right)=0\\
\left( x^2+\frac{41}{2}x\right)^2-\left(\frac{1021}{4}x^2-655x-962\right)=0 \\
\left(x^2+\frac{41}{2}x+\frac{y}{2} \right)^2-\left( \left( y+\frac{1021}{4}\right)x^2+\left( \frac{41}{2}y-655\right)y+\frac{y^2}{4}-962 \right)=0\\
\Delta=0\\
\left( y^2-3848\right)\left( y+\frac{1021}{4}\right)-\left( \frac{41}{2}y-655\right)^2=0\\
y^3-165y^2+23007y-1411227=0\\
y=w+55\\
w=u+v\\
\ldots\\
y=87\\
\left( x^2+\frac{41}{2}x+\frac{87}{2}\right)^2-\left( \frac{1369}{4}x^2+\frac{2257}{2}x+\frac{3721}{4} \right)=0\\
\left( x^2+\frac{41}{2}x+\frac{87}{2}\right)^2-\left( \frac{37}{2}x+\frac{61}{2}\right)^2=0\\
\left( x^2+2x+13\right)\left( x^2+39x+74\right)=0\\
\left( x^2+2x+13\right)\left( x+2\right)\left( x+37\right)=0\\}\)