Wykres funkcji wielomianowej

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: xxDorianxx »

Cześć,mamy taki wielomian \(\displaystyle{ x^{4}+2x^3-13x^2+4x-30}\) mam wszystkie miejsca zerowe policzone są to \(\displaystyle{ 3}\) oraz \(\displaystyle{ -5}\) Wiem też że przecina oś \(\displaystyle{ y}\) w punkcie \(\displaystyle{ y=-30}\).Wszytko sie zgada lecz google pokazuje ten wykres jakoś dziwnie heh.Co jeszcze trzeba tu zrobić aby mieć piękny wykres
miodzio1988

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: miodzio1988 »

Kod: Zaznacz cały

https://www.wolframalpha.com/input/?i=x
... E2%2B4x-30
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: xxDorianxx »

ale co policzyć żeby wiedzieć kiedy maja być te "fale" tej funkcji.Domyślam się ze pochodne
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: mortan517 »

Owszem pochodne i wyznaczyć ekstrema oraz przedziały monotoniczności.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: xxDorianxx »

Pochodna z tego to \(\displaystyle{ 4x ^{3}+6x ^{2}-26}\) Dobrze myślę ? Jak tak to co dalej zrobić ?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: mortan517 »

Prawie. To forum to nie jest prywatny nauczyciel, nie będziemy krok po kroku nauczać cię. Możemy ci pomóc, ale podstawową wiedzę musisz zdobyć sam.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: xxDorianxx »

Okej i tak dzięki każda pomoc cenna jak dla mnie.Nie wiem gdzie tego się wszystkiego uczyć na internecie nie wiem jak tego szukać sam muszę siedzieć i pytać was,zerwo pomocy od nauczyciela a ja muszę dalej siedzieć w gimnazjum i robić funkcję linową strata czasu.Wracając do zadania zjadłem trochę \(\displaystyle{ 4x ^{3}+6x ^{2}-26x+4}\) teraz ekstremę \(\displaystyle{ x ^{3}+6x ^{2}-26x+4=0}\) z tego mamy korzystając już z wolframu \(\displaystyle{ x \approx -3,4613, x \approx 0,16, x \approx 1,8}\) jak ktoś by mógł mi trochę jeszcze pomóc byłbym bardzo wdzięczny
Ostatnio zmieniony 24 lut 2017, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: mortan517 »

Szukaj w internecie haseł: badanie przebiegu zmienności funkcji, ekstrema, monotoniczność, pochodna, wypukłość/wklęsłość, poczytaj też za co odpowiada druga pochodna.
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: xxDorianxx »

Okej,dzięki za pomoc
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34232
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Wykres funkcji wielomianowej

Post autor: Jan Kraszewski »

xxDorianxx pisze:teraz ekstremę
Teraz ekstremum (liczba mnoga: ekstrema).

JK
ODPOWIEDZ