Witam, ktoś pomoże?
1) \(\displaystyle{ \sqrt{x-1+ \sqrt{x+3} }=3}\)
2) \(\displaystyle{ \sqrt{2x ^{2}-23 }=x-1}\)
3)\(\displaystyle{ \sqrt{10+x} \le \frac{13+x}{4}}\)
4) \(\displaystyle{ x< \sqrt{ \frac{3}{4}-x }}\)
Równania i nierówności z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Równania i nierówności z pierwiastkiem
1) \(\displaystyle{ x \neq 1 x \neq -3}\)
2) \(\displaystyle{ x \neq 11,5}\) \(\displaystyle{ x \neq -11,5}\)
3) \(\displaystyle{ x \neq -10}\)
4) \(\displaystyle{ x \neq \frac{3}{4}}\)
2) \(\displaystyle{ x \neq 11,5}\) \(\displaystyle{ x \neq -11,5}\)
3) \(\displaystyle{ x \neq -10}\)
4) \(\displaystyle{ x \neq \frac{3}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Równania i nierówności z pierwiastkiem
no dobrze no to zmieniamy znaki, bierzemy pod uwagę, że gdy jest -x to zmienia się kierunek znaku większości. A jakby to ruszyć? Podnosząc do potęgi drugiej?
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Równania i nierówności z pierwiastkiem
Równania - poczytaj o analizie starożytnych.
Tak - podnosisz do kwadratu, rozwiązujesz, sprawdzasz czy otrzymane wyniki spełniają wyjściowe równanie.
Robisz i pokazujesz co dostałeś.
Nierówności - zupełnie inna bajka.
Tak - podnosisz do kwadratu, rozwiązujesz, sprawdzasz czy otrzymane wyniki spełniają wyjściowe równanie.
Robisz i pokazujesz co dostałeś.
Nierówności - zupełnie inna bajka.