Rostrzygnij, ile pierwiastków rzeczywistych ma równanie \(\displaystyle{ x^{3} - 3x^{2} + 6x - 1 = 0}\)
Ma ktośmoże jakąś wskazówkę, bo zupełnie nie wiem jak sie zabrać za to zadanie.
Z góry dziękuje
Pierwiastki rzeczywiste wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 lut 2017, o 14:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Pierwiastki rzeczywiste wielomianu.
Wersja I
\(\displaystyle{ x^{3} - 3x^{2} + 6x - 1 = 0\\
(x-1)^3=-3x}\)
Wystarczy narysować funkcje \(\displaystyle{ y=(x-1)^3}\) oraz \(\displaystyle{ y=-3x}\) i sprawdzić ile jest punktów ich przecięcia.
Wersja II
Można sprawdzić czy funkcja \(\displaystyle{ y= x^{3} - 3x^{2} + 6x - 1}\) ma ekstrema, oraz jak są (o ile istnieją) one położone względem \(\displaystyle{ y=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} - 3x^{2} + 6x - 1 = 0\\
(x-1)^3=-3x}\)
Wystarczy narysować funkcje \(\displaystyle{ y=(x-1)^3}\) oraz \(\displaystyle{ y=-3x}\) i sprawdzić ile jest punktów ich przecięcia.
Wersja II
Można sprawdzić czy funkcja \(\displaystyle{ y= x^{3} - 3x^{2} + 6x - 1}\) ma ekstrema, oraz jak są (o ile istnieją) one położone względem \(\displaystyle{ y=0}\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2017, o 17:22 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 lut 2017, o 14:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy