Wielomian pierwiastki wielokrotne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Wielomian pierwiastki wielokrotne

Post autor: mint18 »

Dla jakich \(\displaystyle{ m}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^3-3x^2+3x+m}\) ma pierwiastek dwukrotny?

Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ W'(x)= 3x^2 -6x + 3}\)
\(\displaystyle{ W'(x)=0 \Leftrightarrow x=1}\)
Więc jeśli \(\displaystyle{ W(x)}\) ma pierwiastek dwukrotny to musi być nim liczba \(\displaystyle{ 1}\). \(\displaystyle{ W(1)=0}\), a stąd \(\displaystyle{ m=-1}\)
Okazuje się, że dla \(\displaystyle{ m=-1}\), \(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^3}\) czyli liczba \(\displaystyle{ 1}\) jest nawet trzykrotnym pierwiastkiem.

W takim razie czy odpowiedź: \(\displaystyle{ m=-1}\) spełnia warunki zadania, jest poprawna?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Wielomian pierwiastki wielokrotne

Post autor: Premislav »

Tak.
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Wielomian pierwiastki wielokrotne

Post autor: mint18 »

... _wielomia/

To w końcu liczba 1 jest pierwiastkiem dwukrotnym czy trzykrotnym?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wielomian pierwiastki wielokrotne

Post autor: piasek101 »

Odpowiedź w zadaniu jest błędna - pierwiastek dwukrotny nie może być trzykrotnym.

Jeśli \(\displaystyle{ x_0}\) jest pierwiastkiem dwukrotnym to zachodzi (jednocześnie):
\(\displaystyle{ W(x_0)=0}\)

\(\displaystyle{ W'(x_0)=0}\)

\(\displaystyle{ W''(x_0)\neq 0}\)
ODPOWIEDZ