Reszta dzielenia z wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Joff3R
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 17 lis 2015, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 11 razy

Reszta dzielenia z wielomianu

Post autor: Joff3R »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ {W(x)}}\) przez wielomian \(\displaystyle{ {P(x)= (x^{2}-1)(x+2) }}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ {W(1)=-1, W(-1)=1, W(-2)=-4}}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Reszta dzielenia z wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)\cdot P(x)+ax^2+bx+c}\) gdzie końcowa suma to szukana reszta.
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Reszta dzielenia z wielomianu

Post autor: AiDi »

Z czym jest problem? Wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\) jest stopnia \(\displaystyle{ 3}\), więc reszta jest maksymalnie stopnia \(\displaystyle{ 2}\), zatem możemy zapisać \(\displaystyle{ R(x)=ax^2+bx+c}\). A także:
\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x^{2}-1)(x+2)+ax^2+bx+c}\), gdzie \(\displaystyle{ Q(x)}\) jest nieznanym i mało dla nas istotnym wielomianem. Wykorzystaj teraz to co jest napisane po "wiedząc, że".
Joff3R
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 17 lis 2015, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 11 razy

Reszta dzielenia z wielomianu

Post autor: Joff3R »

Rozumiem, że ideą akurat takich liczb jest by wielomian \(\displaystyle{ {P(x)}}\) się wyzerował przy podstawianiu, ale co zrobić z \(\displaystyle{ {Q(x)}}\)? \(\displaystyle{ {W(1) = Q(1)+a+b+c}}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Reszta dzielenia z wielomianu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ Q(x)}\) masz mnożone przez \(\displaystyle{ P(x)}\), a ten zeruje się.
Joff3R
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 17 lis 2015, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 11 razy

Reszta dzielenia z wielomianu

Post autor: Joff3R »

No tak Dziękuje bardzo!
ODPOWIEDZ