Dzielenie wielomianiu z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ejkon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z ZG
Podziękował: 2 razy

Dzielenie wielomianiu z parametrem

Post autor: Ejkon »

witam, mam taki mały problem z zadaniem dotyczacym dzielenia wielomianu...
Zad. Dla jakich wartosci parametru a, b reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+2x^{2}+ax+b}\) przez \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}+x-2}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x)=4x-3}\)

bardzo prosze o pomoc, dziekuje.
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Dzielenie wielomianiu z parametrem

Post autor: greey10 »

\(\displaystyle{ x^{2}+x-2=(x-1)(x+2)}\)
teraz
\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}+2x^{2}+ax+b=(x-1)(x+2)q(x)+4x-3}\)
teraz mozesz ulozyc dwa rownainia dla x=1 i dla x=-2
Ejkon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z ZG
Podziękował: 2 razy

Dzielenie wielomianiu z parametrem

Post autor: Ejkon »

yyy sory ale nie kumam
greey10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 993
Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5 razy

Dzielenie wielomianiu z parametrem

Post autor: greey10 »

zauwarz ze teraz jak podstwaisz pod x=1 to masz
\(\displaystyle{ 1^{3}+2*1^{2}+a*1+b=0+4*1-3}\) podbnie z -2 i masz dwa rowniania i dwie niewiadome i wyliczasz
Ejkon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z ZG
Podziękował: 2 razy

Dzielenie wielomianiu z parametrem

Post autor: Ejkon »

aaaa dzieki
ODPOWIEDZ