zadanko o kaszalocie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
loskens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 gru 2006, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 7 razy

zadanko o kaszalocie

Post autor: loskens »

Masę m kaszalota, w zalezności od jego długości x, mozna w przybliżeniu opisac funkcją m(x)=ax^3 . Kaszalot o długości 9m i masie 6t może w przyszłości osiągnąc 20m długości. Jaka będzie wtedy masa?
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 623
Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ..
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 110 razy

zadanko o kaszalocie

Post autor: sztuczne zęby »

\(\displaystyle{ 6=729a \\
a=\frac{2}{243}}\)



Czyli jego masa wyniesie \(\displaystyle{ \frac{16000}{243}}\)
ODPOWIEDZ