Dlaczego wykres funkcji zaczyna się rysować od prawej?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 16 gru 2014, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Dlaczego wykres funkcji zaczyna się rysować od prawej?
Mając wzór funkcji w postaci iloczynowej można narysować jego wykres. Skąd jednak wziął się sposób rysowania go od prawej, i od góry, lub dołu zależnie od \(\displaystyle{ a}\)?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2017, o 23:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Dlaczego wykres funkcji zaczyna się rysować od prawej?
Z tego, że
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } w(x)=+ \infty}\)
dla \(\displaystyle{ a>0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } w(x)=- \infty}\)
dla \(\displaystyle{ a<0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } w(x)=+ \infty}\)
dla \(\displaystyle{ a>0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } w(x)=- \infty}\)
dla \(\displaystyle{ a<0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dlaczego wykres funkcji zaczyna się rysować od prawej?
Sposób ,,od prawej" jest umowny, jak zechcesz to rysujesz ,,od lewej" albo ,,od środka" i to niezależnie od postaci wielomianu.
Ps. Raczej chodziło ci o pokazanie znaków jakie przyjmuje wielomian, bo do wykresu to trochę daleko.
Ps. Raczej chodziło ci o pokazanie znaków jakie przyjmuje wielomian, bo do wykresu to trochę daleko.