Rozwiazywanie równań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
crative
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 16 razy

Rozwiazywanie równań

Post autor: crative »

Jak rozwiązać takie równanie
\(\displaystyle{ f(x)=-4x ^{3} +192a+512}\)
Najpierw podzieliłem to przez 4, a później wyznaczyłem,że \(\displaystyle{ f(8)=0}\) Jednak dzieląc ten wielomian nic mi nie wychodzi, może ktoś udzielić jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Rozwiazywanie równań

Post autor: AiDi »

crative pisze:Jak rozwiązać takie równanie
\(\displaystyle{ f(x)=-4x ^{3} +192a+512}\)
Nie jest to równanie tylko wzór funkcji. Chyba, że podałeś niepełną treść zadania.

Tak czy inaczej, jedyną sensowną wskazówką jest "podziel ten wielomian przez \(\displaystyle{ x-8}\)", o ile rzeczywiście jest to pierwiastek. Pokaż nam jak dzielisz i co konkretnie Ci nie wychodzi.
crative
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 16 razy

Rozwiazywanie równań

Post autor: crative »

Po podzieleniu otrzymuje \(\displaystyle{ -x ^{2}-8x+64}\) i zostaje jeszcze reszta-- 16 sty 2017, o 23:30 --Miejsca zerowe powinny wynosić \(\displaystyle{ -4}\) i \(\displaystyle{ 8}\). Zna ktoś sposób w jaki mozna je znaleźc?
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Rozwiazywanie równań

Post autor: AiDi »

Ach, dopiero zauważyłem: a czym jest \(\displaystyle{ a}\) w podanym przez Ciebie wzorze? Parametr czy literówka?
crative
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 29 wrz 2015, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 16 razy

Rozwiazywanie równań

Post autor: crative »

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśl, na początku \(\displaystyle{ a=-4}\) a po podzieleniu \(\displaystyle{ a=-1}\)
Awatar użytkownika
AiDi
Moderator
Moderator
Posty: 3843
Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 702 razy

Rozwiazywanie równań

Post autor: AiDi »

Tam w środku jest \(\displaystyle{ a}\):
crative pisze:\(\displaystyle{ f(x)=-4x ^{3} +192a+512}\)
ODPOWIEDZ