rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
diilma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 paź 2016, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

rozwiąż równanie

Post autor: diilma »

\(\displaystyle{ 2 x^{2} (3x ^{2} -27)-3x ^{3} (3x ^{2} -27) +15x ^{3} - 135x=0}\)
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

rozwiąż równanie

Post autor: TheBill »

Spróbuj coś wyłączyć przed nawias, tak jak tutaj: \(\displaystyle{ a \cdot {\red b} - c \cdot {\red b} + d \cdot {\red b} ={\red b} \cdot (a-c+d)}\)
diilma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 25 paź 2016, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 8 razy

rozwiąż równanie

Post autor: diilma »

znalazłem odpowidzi 3,-3,\(\displaystyle{ \frac{5}{3}}\) ,0 ale jest jescze jedna -1 i nwm skąd ją wziąć


nie aktualne
ODPOWIEDZ