Witam, jak podzielić:
\(\displaystyle{ x ^{3} + kx^{2}+lx+m : x^{2}-9}\)
Dzielenie wielomianu z 3 niewiadomymi.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Dzielenie wielomianu z 3 niewiadomymi.
Zapiszmy:
\(\displaystyle{ x ^{3} + kx^{2}+lx+m=(x^2-9)\cdot P(x)+ax+b}\)
- bowiem reszta z dzielenia przez wielomian stopnia drugiego jest wielomianem stopnia nie większego niż \(\displaystyle{ 2-1=1}\). Podstawiając w tej równość \(\displaystyle{ x=3}\), dostajemy
\(\displaystyle{ 27+9k+3l+m=3a+b}\), zaś podstawiając \(\displaystyle{ x=-3}\), uzyskujemy
\(\displaystyle{ -27+9k-3l+m=-3a+b}\). To daje nam układ dwóch równań na współczynniki \(\displaystyle{ a,b}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases}27+9k+3l+m=3a+b \\ -27+9k-3l+m=-3a+b \end{cases}}\)-- 15 sty 2017, o 00:25 --Ale jak znaleźć \(\displaystyle{ P(x)}\), to nie wiem... Dopiero się zorientowałem, że dostajemy w ten sposób resztę z dzielenia. Na pewno takie jest polecenie?
Można wykonać "normalne" dzielenie wielomianów pod kreską. Ale nic ładnego z tego nie wyjdzie raczej.
\(\displaystyle{ x ^{3} + kx^{2}+lx+m=(x^2-9)\cdot P(x)+ax+b}\)
- bowiem reszta z dzielenia przez wielomian stopnia drugiego jest wielomianem stopnia nie większego niż \(\displaystyle{ 2-1=1}\). Podstawiając w tej równość \(\displaystyle{ x=3}\), dostajemy
\(\displaystyle{ 27+9k+3l+m=3a+b}\), zaś podstawiając \(\displaystyle{ x=-3}\), uzyskujemy
\(\displaystyle{ -27+9k-3l+m=-3a+b}\). To daje nam układ dwóch równań na współczynniki \(\displaystyle{ a,b}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases}27+9k+3l+m=3a+b \\ -27+9k-3l+m=-3a+b \end{cases}}\)-- 15 sty 2017, o 00:25 --Ale jak znaleźć \(\displaystyle{ P(x)}\), to nie wiem... Dopiero się zorientowałem, że dostajemy w ten sposób resztę z dzielenia. Na pewno takie jest polecenie?
Można wykonać "normalne" dzielenie wielomianów pod kreską. Ale nic ładnego z tego nie wyjdzie raczej.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Dzielenie wielomianu z 3 niewiadomymi.
liczba 2 jest jeszcze miejscem zerowym pierwszego wielomianu czyli
\(\displaystyle{ 8+4k+2l+m=0}\)
-- 15 sty 2017, o 00:41 --
Próbuję zrobić pod kreską ale właśnie nic ładnego nie wychodzi i się gubię.
-- 15 sty 2017, o 00:44 --
to chyba, że są 3 miejsca zerowe \(\displaystyle{ x=2, x=3,x=-3}\) i zrobić z tego układ równań
\(\displaystyle{ 8+4k+2l+m=0}\)
-- 15 sty 2017, o 00:41 --
Próbuję zrobić pod kreską ale właśnie nic ładnego nie wychodzi i się gubię.
-- 15 sty 2017, o 00:44 --
to chyba, że są 3 miejsca zerowe \(\displaystyle{ x=2, x=3,x=-3}\) i zrobić z tego układ równań
Ostatnio zmieniony 15 sty 2017, o 17:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Dzielenie wielomianu z 3 niewiadomymi.
Tak to jest, jak chowasz pod pierzyną istotne informacje.
Nie napisałeś tego że znasz pierwiastki. A jak znasz, to po co dzielić?
OK prostu wymnoz \(\displaystyle{ (x-2)(x-3)^2}\) i porównaj współczynniki.
EDIT oczywiście nie \(\displaystyle{ (x-2)(x-3)^2}\) lecz \(\displaystyle{ (x-2)(x^2-9)}\)
Nie napisałeś tego że znasz pierwiastki. A jak znasz, to po co dzielić?
OK prostu wymnoz \(\displaystyle{ (x-2)(x-3)^2}\) i porównaj współczynniki.
EDIT oczywiście nie \(\displaystyle{ (x-2)(x-3)^2}\) lecz \(\displaystyle{ (x-2)(x^2-9)}\)
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, o 04:15 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 6 gru 2016, o 13:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 13 razy
Dzielenie wielomianu z 3 niewiadomymi.
\(\displaystyle{ 8+4k +2l+m=0}\)
\(\displaystyle{ -27 +9k -3l+m=0}\)
\(\displaystyle{ 27+9k+3l+m=0}\)
\(\displaystyle{ m=-9k}\)
jak dalej? wstawiam, próbuję różne kombinacje i nic mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ -27 +9k -3l+m=0}\)
\(\displaystyle{ 27+9k+3l+m=0}\)
\(\displaystyle{ m=-9k}\)
jak dalej? wstawiam, próbuję różne kombinacje i nic mi nie wychodzi
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Dzielenie wielomianu z 3 niewiadomymi.
Coś pomieszałeś z tym porównaniem :
Po wymnożeniu \(\displaystyle{ (x^2-9)(x-2)}\)powinieneś otrzymać \(\displaystyle{ x^3-2x^2-9x+18}\). Porównaj teraz współcznniki. Czyli jak wyglądają \(\displaystyle{ k \ l \ m}\)
Po wymnożeniu \(\displaystyle{ (x^2-9)(x-2)}\)powinieneś otrzymać \(\displaystyle{ x^3-2x^2-9x+18}\). Porównaj teraz współcznniki. Czyli jak wyglądają \(\displaystyle{ k \ l \ m}\)