\(\displaystyle{ @(s)= \frac{0,0000008373223303928910s+0,00000009101329678184}{s∙(s+0,0265931286878)∙(s+0,0214767888868)∙(s^{2}+0,215295s+0,0115956)}}\)
\(\displaystyle{ @(s)=\frac{A}{s}+\frac{B}{s+0,0265931286878}+\frac{C}{s+0,0214767888868}+\frac{Ds+E}{s^{2}+0,215295s+0,0115956}}\)
Tak wygląda problem, doprowadziłem do postaci najprostszej możliwej I po prostu nie wiem jak ugryźć to dalej żeby wyliczyć A, B, C, D, E.
Czy da się to jakoś zapisać jako macierz?
Proszę o pomoc
Rozkład na ułamki proste wielomianu (dość trudnego)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 sty 2017, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 sty 2017, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozkład na ułamki proste wielomianu (dość trudnego)
Dziękuję, w sumie już 2 rzeczy wyliczyłem tu wolframem, bo tam były 2 zespolone pierwiastki i 3 rzeczywiste, ale nawet nie wiedziałem, że wolfram też przedstawi mi w takiej rozłożonej formie, serdeczne dzięki!
Co prawda to do projektu, ale na zaliczeniu też będzie podobne tylko nie takiego stopnia - ale to już no problem
Co prawda to do projektu, ale na zaliczeniu też będzie podobne tylko nie takiego stopnia - ale to już no problem
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład na ułamki proste wielomianu (dość trudnego)
Przekształcenie Laplace odwracasz ?
Są inne metody niż rozkład na sumę ułamków prostych
a jeśli już rozkładasz to lepszym wyborem będzie rozkład nad zespolonymi
Problem z rozkładem na sumę ułamków prostych jest ten sam co przy całkowaniu
funkcji wymiernych
(Nad zespolonymi mianownik rozkłada się na czynniki liniowe i można łatwo odwrócić transformatę)
Jest jeszcze metoda residuów .
Przekształcenie Laplace jest całką oznaczoną niewłaściwą,
tak samo przekształcenie odwrotne jest całką
Są inne metody niż rozkład na sumę ułamków prostych
a jeśli już rozkładasz to lepszym wyborem będzie rozkład nad zespolonymi
Problem z rozkładem na sumę ułamków prostych jest ten sam co przy całkowaniu
funkcji wymiernych
(Nad zespolonymi mianownik rozkłada się na czynniki liniowe i można łatwo odwrócić transformatę)
Jest jeszcze metoda residuów .
Przekształcenie Laplace jest całką oznaczoną niewłaściwą,
tak samo przekształcenie odwrotne jest całką
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 sty 2017, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Rozkład na ułamki proste wielomianu (dość trudnego)
Tylko problem jest tego typu, że teraz mamy to tak zrobić, a na magisterskich będzie podobny projekt, lecz innymi metodami
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Rozkład na ułamki proste wielomianu (dość trudnego)
Rozkład masz dobry
Do wspólnego mianownika i porównaj wielomiany w licznikach a dostaniesz układ równań
Nie zapomnij trójmian kwadratowy w mianowniku zapisać w postaci kanonicznej
Do wspólnego mianownika i porównaj wielomiany w licznikach a dostaniesz układ równań
Nie zapomnij trójmian kwadratowy w mianowniku zapisać w postaci kanonicznej