Oblicz najmniejsza wartość

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jeremi18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 21 lip 2007, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 4 razy

Oblicz najmniejsza wartość

Post autor: jeremi18 »

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{4}x^{2}- \frac{1}{2}x-\frac{3}{4}}\) w jakich przedziałach funkcja maleje i przyjmuje najmniejsze wartości?

Poprawiam zapis i przenoszę. Jedno pytanie: gdzie ty tu widzisz funkcje trygonometryczne? Calasilyar
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2007, o 17:58 przez jeremi18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Oblicz najmniejsza wartość

Post autor: Calasilyar »

x wierzchołka wynosi: \(\displaystyle{ x_{w}=\frac{-b}{2a}=1}\)

ponieważ a>0, więc funkcja maleje w przedziale: \(\displaystyle{ (-\infty;1)}\), a przyjmuje najmniejsze wartości w x=1.
ODPOWIEDZ