Dowód na podzielność wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 31 paź 2016, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warsaw
- Podziękował: 11 razy
Dowód na podzielność wielomianu
Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej dodatniej n wielomian \(\displaystyle{ W(x) = nx ^{n+1} - (n+1)x ^{n} +1}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x-1) ^{2}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Dowód na podzielność wielomianu
Wskazówka: podstaw jedynkę do \(\displaystyle{ W(x)}\) i \(\displaystyle{ W'(x)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Dowód na podzielność wielomianu
Jeżeli w zadaniu byłoby \(\displaystyle{ (x-1)}\), to wiem, że \(\displaystyle{ W(1)}\) musi być \(\displaystyle{ 0}\), bo tw. Bezouta.
Jaka własność/twierdzenie pochodnych, odnośnie krotności pierwiastków tutaj zastosowano?
Jaka własność/twierdzenie pochodnych, odnośnie krotności pierwiastków tutaj zastosowano?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dowód na podzielność wielomianu
W skrócie na przykładzie pierwiastka dwukrotnego (wtedy \(\displaystyle{ W''(pierwiastek)\neq0}\))
Masz jakiś \(\displaystyle{ W(x)}\) (odpowiedniego stopnia); jeśli dzieli się przez \(\displaystyle{ (ax-b)^2}\) to mamy
\(\displaystyle{ W(x)=(ax-b)^2\cdot Q(x)}\)
Policzmy \(\displaystyle{ W'(x)=(2a^2 x-2ab)\cdot Q(x)+(ax-b)^2\cdot Q'(x)}\)
\(\displaystyle{ W'(x)=(ax-b)\left [ 2aQ(x)+(ax-b)Q'(x)\right ]}\)
Ps. Było tu (wielokrotnie) opisane - i to bardziej ogólnie.
Masz jakiś \(\displaystyle{ W(x)}\) (odpowiedniego stopnia); jeśli dzieli się przez \(\displaystyle{ (ax-b)^2}\) to mamy
\(\displaystyle{ W(x)=(ax-b)^2\cdot Q(x)}\)
Policzmy \(\displaystyle{ W'(x)=(2a^2 x-2ab)\cdot Q(x)+(ax-b)^2\cdot Q'(x)}\)
\(\displaystyle{ W'(x)=(ax-b)\left [ 2aQ(x)+(ax-b)Q'(x)\right ]}\)
Ps. Było tu (wielokrotnie) opisane - i to bardziej ogólnie.