\(\displaystyle{ -(9x^{2}+6x+1)(x+ \frac{1}{3})(x+1) qslant0}\)
prosze o pomoc, ja robilem tak: dzielilem przez -1 i odwracalem zwrot nierownosci, pozniej liczylem pierwiastki wielomianu i tylko nie wiem jak narysowac oś i zaznaczyc przedzial
Prosta nierówność
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
Prosta nierówność
uprościć jak tylko się da czyli dostaniesz:
\(\displaystyle{ -(x+\frac{1}{3})^3(x+1) \leqslant 0}\)
rysujesz sobie oś liczbową jeśli zaczynasz rysować od prawej strony to patrzysz na znak przt najwyższej potędze tutaj będzie to "-" i rysujesz od dołu (pamietając że przy parzystej wielokrotności odbijasz a przy nie normalnie przechodzi ale tutaj tego nie ma).
\(\displaystyle{ x\in (-\infty;-1> \cup )}\)
\(\displaystyle{ -(x+\frac{1}{3})^3(x+1) \leqslant 0}\)
rysujesz sobie oś liczbową jeśli zaczynasz rysować od prawej strony to patrzysz na znak przt najwyższej potędze tutaj będzie to "-" i rysujesz od dołu (pamietając że przy parzystej wielokrotności odbijasz a przy nie normalnie przechodzi ale tutaj tego nie ma).
\(\displaystyle{ x\in (-\infty;-1> \cup )}\)
- Filipescu
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 2 cze 2007, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wlkp.
- Podziękował: 26 razy
Prosta nierówność
A czy nie moge wyliczyc pierwiastka z pierwszego nawiasu z delty i go tak zostawic a nie zamieniac na postac iloczynowa.
Czyli jakbym np. nie wiedzial jak sie tworzy postac iloczynowa to skad miałbym wiedziec ze -1/3 jest nieparzytokrotna ?
Czyli jakbym np. nie wiedzial jak sie tworzy postac iloczynowa to skad miałbym wiedziec ze -1/3 jest nieparzytokrotna ?