Reszta z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Norbertoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 gru 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Norbertoo »

Mam dane zadanie:
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^{4} + 2x^{2} - 3}\) jest wielomianem\(\displaystyle{ R(x) = x ^{3} - 2x^{2} + x + 2}\). Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x) = X ^{2}-4}\) .
Rozwiązywałem to zadanie poprzez rozbicie wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\) na \(\displaystyle{ (x-1)}\) i \(\displaystyle{ (x+1)}\), potem stworzyłem układ równań
\(\displaystyle{ R(x)=W(-1)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ R(x)=W(1)=ax+b}\)
Nastepnie wyznaczyłem a, b podstawiłem pod \(\displaystyle{ ax+b}\) i wychodził poprawny wynik \(\displaystyle{ 2x}\).

Jednak to samo rozwiązanie można otrzymać poprzez podzielenie wielomianu \(\displaystyle{ P(x)}\) przez \(\displaystyle{ F(x)}\).
Na poczatku myślałem że to może być zwykły przypadek, ale analogiczne zadanie rozwiązałem takim samym sposobem otrzymując poprawny wynik.

Dlaczego takie rozwiązanie jest również poprawne, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Ostatnio zmieniony 19 gru 2016, o 16:14 przez Norbertoo, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: piasek101 »

Norbertoo pisze:Mam dane zadanie:
Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^{4} + 2x^{2} - 3}\) jest wielomianem\(\displaystyle{ R(x) = x ^{3} - 2x^{2} + x + 2}\). Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x) = X ^{2}}\) .

Dlaczego takie rozwiązanie jest również poprawne, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Dane były inne (wg mnie).

Dla tych innych - skoro \(\displaystyle{ P(x)}\) dzieli się (z resztą zero) przez \(\displaystyle{ F(x)}\), to wystarczy \(\displaystyle{ R(x)}\) podzielić przez \(\displaystyle{ F(x)}\) aby mieć szukaną resztę.
Norbertoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 gru 2016, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Norbertoo »

Dane poprawione.
Wszystko rozumiem, dziękuję.
ODPOWIEDZ