dany jest wykres funkcji wielomianowej \(\displaystyle{ y= W(x)}\), gdzie st. \(\displaystyle{ = 3}\), funkcja \(\displaystyle{ W}\) dla argumentu \(\displaystyle{ -3}\) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ 16}\) i ma dwa miejsca zerowe \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ 1}\)
a) napisz wzor ogolny funkcji
b) wyznacz wspolrzedne punktów wspólnych wykresu funkcji \(\displaystyle{ W}\) i paraboli o równaniu \(\displaystyle{ f(x) = 2x^2 -6x-20}\)
wykresy funkcji wielomianowej
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 gru 2016, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
wykresy funkcji wielomianowej
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, o 18:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 gru 2016, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
wykresy funkcji wielomianowej
nie wiem jak na podstawie tych danych wyznaczyć wzor ogolny, co daje stopien wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
wykresy funkcji wielomianowej
Ja treść rozumiem w ten sposób, że podane są wszystkie miejsca zerowe danej funkcji, tzn. jeden z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W}\) jest podwójny.
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, o 19:10 przez bosa_Nike, łącznie zmieniany 1 raz.
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
wykresy funkcji wielomianowej
No to po kolei. Stopień wielomianu, bo od tego zaczynasz, daje ilość współczynników.
Zauważ, że wielomiany stałe, czyli stopnia zero (o współczynnikach rzeczywistych)
są postaci:
\(\displaystyle{ W_0(x)=a}\), gdzie \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)
Potem są wielomiany stopnia pierwszego, czyli liniowe:
\(\displaystyle{ W_1(x)=ax+b}\) i masz tu już dwa współczynniki.
Ogólny wzór na wielomian n-tego stopnia to:
\(\displaystyle{ W_n(x)=a_nx^n + a_{n-1}x^{n-1} + \ldots + a_2x^2+a_1x+a_0}\).
Zatem wiedząc, że stopień Twojego wielomianu jest równy \(\displaystyle{ 3}\), wiesz, że Twój wielomian będzie postaci:
\(\displaystyle{ W_3(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\).
I teraz z własności które masz podane w zadaniu musisz wyznaczyć współczynniki. Skoro wielomian jest trzeciego stopnia, a ma dwa miejsca zerowe, to jedno z nich musi być podwójne.
Zauważ, że wielomiany stałe, czyli stopnia zero (o współczynnikach rzeczywistych)
są postaci:
\(\displaystyle{ W_0(x)=a}\), gdzie \(\displaystyle{ a\in\mathbb{R}}\)
Potem są wielomiany stopnia pierwszego, czyli liniowe:
\(\displaystyle{ W_1(x)=ax+b}\) i masz tu już dwa współczynniki.
Ogólny wzór na wielomian n-tego stopnia to:
\(\displaystyle{ W_n(x)=a_nx^n + a_{n-1}x^{n-1} + \ldots + a_2x^2+a_1x+a_0}\).
Zatem wiedząc, że stopień Twojego wielomianu jest równy \(\displaystyle{ 3}\), wiesz, że Twój wielomian będzie postaci:
\(\displaystyle{ W_3(x)=ax^3+bx^2+cx+d}\).
I teraz z własności które masz podane w zadaniu musisz wyznaczyć współczynniki. Skoro wielomian jest trzeciego stopnia, a ma dwa miejsca zerowe, to jedno z nich musi być podwójne.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 gru 2016, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
wykresy funkcji wielomianowej
w podpunkcie a wynik wyszedł prawidłowo . w jaki sposób należy podstawić wartości żeby znaleźć wspolrzedne punktów wspolnych?
Ostatnio zmieniony 18 gru 2016, o 20:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: znaleźć.
Powód: Poprawa wiadomości: znaleźć.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wykresy funkcji wielomianowej
Masz przyrównać obie funkcje (w zasadzie ich prawe strony) i rozwiązać to co zobaczysz (dostaniesz ,,połowy" szukanych punktów).