Witam,
Jak powinno wyglądać graficzne rozwiązanie takiego równania, np.:
\(\displaystyle{ x^{4} = -x^{2} + 2}\)
\(\displaystyle{ x^{4} + x^{2} - 2 = 0}\)
Za \(\displaystyle{ x^{2}}\) podstawiłem \(\displaystyle{ t}\) i wyszło mi, że \(\displaystyle{ x = 1}\).
Tylko teraz nie rozumiem skoro jest tylko jedno miejsce zerowe \(\displaystyle{ x = 1}\) i punkt przecięcia z osią \(\displaystyle{ y = -2}\), a ramiona chyba powinny być do góry to jak to narysować? Proszę o wyjaśnienie, dziękuję!
Rozwiąż graficznie równania i nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 37 razy
Rozwiąż graficznie równania i nierówności
Ostatnio zmieniony 17 gru 2016, o 14:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Rozwiąż graficznie równania i nierówności
Tylko graficzne rozwiązanie to coś innego niż ty zrobiłeś.Ty rozwiązałeś równanie algebraicznie.
Powinieneś narysować w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji.
\(\displaystyle{ y=x ^{4}}\) oraz \(\displaystyle{ y=-x ^{2}+2}\)
I rozwiązaniem są współrzędne \(\displaystyle{ x}\) dla których wykresy się przecinają.
A w ogóle to w swoim podejściu zgubiłeś jedno rozwiązanie.
Powinieneś narysować w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji.
\(\displaystyle{ y=x ^{4}}\) oraz \(\displaystyle{ y=-x ^{2}+2}\)
I rozwiązaniem są współrzędne \(\displaystyle{ x}\) dla których wykresy się przecinają.
A w ogóle to w swoim podejściu zgubiłeś jedno rozwiązanie.